Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De wielermanager in Nicolas De Kerpel: "Ik wil niet 5.000e eindigen: het is eerste of laatste"

 vr 24 februari 2023 13:37
Nicolas De Kerpel is een fanatieke wielervolger.
Nicolas De Kerpel is een fanatieke wielervolger.

Als olympisch kampioen ben je alleen tevreden met het allerhoogste. Nicolas De Kerpel stapelt de titels en medailles op met de nationale hockeyploeg en zet met bijzonder veel gretigheid zijn mens en vork ook in de Sporza Wielermanager. 

De afsluiter van Nicolas De Kerpel (29) bij het gesprek is een duidelijk signaal: "Ik ben heel boos dat mijn ploeg online verschijnt voor de deadline. Nu lezen mijn vrienden mee."

 

De Red Lion probeert aanvankelijk zijn passie voor de Sporza-wielermanager te camoufleren, maar zijn uitgebreide kennis over het peloton en de wedstrijdprogramma's en zijn tactische denkpatronen verraden dat De Kerpel al meerdere uren heeft zitten puzzelen.

 

"Ik begin altijd vrij sterk, waardoor ik fanatiek bezig blijf. Sinds 2005 - het jaar van Tom Boonen - ben ik een grote wielerfan."

 

"Als er koers op tv is, dan kijk ik van de eerste tot de laatste minuut. Dat zal bij de Omloop zaterdag zeker het geval zijn, zondag heb ik een wedstrijd om 15 u. Dat komt echt slecht uit voor Kuurne-Brussel-Kuurne."

De passie voor de wielersport druipt van Nicolas De Kerpel.

"Het is zo graaf wat Van der Poel en Van Aert doen"

"Ik ben altijd een supporter van Quick Step geweest", bekent de olympische kampioen van Tokio. "Maar ik ben ook goed gevriend met Florian Vermeersch. Nu steun ik dus ook Lotto-Dstny."

 

"Ik raakte met hem aan de praat tijdens een wielergala en hij was eens te gast bij de podcast van mijn broer en mezelf. We hebben regelmatig contact en we willen graag eens padellen, maar het lukt maar niet."

 

Het lijstje met renners voor wie De Kerpel een boon heeft, groeit snel aan. "Ik ben een ontzettend grote fan van Mathieu van der Poel. En je kunt ook niet anders dan supporter zijn van Wout van Aert."

 

"Het is gewoon graaf wat zij doen. Ik hoop altijd dat een van hen het haalt. Ja, ik heb liever dat Wout of Mathieu wint dan dat er iemand van Soudal-Quick Step of Lotto-Dsnty zegeviert."

Ik heb bij Florian Vermeersch naar een witte merel gevraagd. Hij tipte Ben Turner, maar die stond al in mijn ploeg. 

Red Lion Nicolas De Kerpel

Met al die voorkeursbehandelingen moeten zij vaste waarden zijn bij het twintigal van de Red Lion. Toch? 

 

"Neen, Florian zit niet in mijn ploeg", lacht De Kerpel. "Hij kostte vorig jaar veel te veel."

 

"Dit jaar is hij minder duur, maar ik denk: als ik hem selecteer en hij rijdt niet goed, dan ben ik twee keer teleurgesteld. Als hij wint, dan ben ik 1 keer heel tevreden."

 

"Ik had Florian overigens nog gevraagd naar een witte merel. Hij tipte Ben Turner, maar die stond al in mijn ploeg."

 

"Al twijfel ik wel nog om hem te laten vallen, want voorlopig staan er niet veel koersen op zijn programma."

Florian Vermeersch: vriendschap betekent niet altijd een plekje bij de 20.

"Arnaud De Lie zadelt mij op met een heel groot dilemma"

Ben Turner vertoeft alleszins in goed gezelschap: met Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Tom Pidcock heeft Nicolas De Kerpel 4 kleppers van formaat aangevinkt.

 

"Ik denk dat Pidcock veel punten zal pakken en niet iedereen zal hem kiezen. Schrijf maar op, hé: Pidcock wint zaterdag de Omloop."

 

Snelle mannen als Sam Welsford en Samuel Watson waren "een no-brainer", maar er was blijkbaar ook "een heel groot dilemma". 

 

"Arnaud De Lie staat in mijn ploeg, maar meer omdat iedereen hem zal kiezen. Ik twijfel niet aan zijn capaciteiten, maar hij rijdt enkel de grote koersen. Als hij tekortkomt en 11e wordt, dan is hij wel heel duur."

 

Jasper Philipsen ligt in die weegschaal met De Lie, qua snelle mannen mogen de 2 kanonnen van Soudal-Quick Step boarden.

 

"Ik ga voor Tim Merlier én Fabio Jakobsen. Hun ploeg moet iets rechtzetten en in die kleinere koersen zullen ze alles op hen zetten. Ze zijn dan een garantie op de top 2 en hun programma's overlappen niet te veel."

De 2 sprinthaantjes van Soudal-Quick Step worden allebei geselecteerd.

"Ik zet in op de kopmannen: ze zullen allemaal heel goed zijn"

Ook bij Matej Mohoric en Michal Kwiatkowski sprong het licht op groen ("want ze rijden heel veel koersen"), na "heel lang twijfelen" verrast de hockeyspeler toch enigszins met Julian Alaphilippe.

 

"Dat had ook Tiesj Benoot of Jasper Stuyven kunnen zijn, maar Alaphilippe zal niet populair zijn. Hij is nog altijd wereldklasse en heeft een uitbrander gekregen van Patrick Lefevere. Ik denk dat hij er zal staan."

 

"De voorbije jaren ben ik niet controversieel geweest met mijn keuzes, dit jaar wil ik eens iets anders doen. Ik wil niet 5.000e eindigen: het is eerste of laatste."

De voorbije jaren ben ik niet controversieel geweest met mijn keuzes, dit jaar wil ik eens iets anders doen.

Red Lion Nicolas De Kerpel

Al die protagonisten nemen een flinke hap uit het budget. De bus wordt opgevuld met een handvol spotgoedkope renners, maar één man gooide de ploeg van Nicolas De Kerpel toch nog om.

 

"Tim Wellens! Ik heb hem als allerlaatste gekozen, maar door zijn prijs - 5 miljoen - moest ik toch nog sleutelen."

 

"Hij rijdt nu in een van de beste ploegen en ik denk dat hij net als alle andere kopmannen heel goed zal zijn. Daar zet ik dus op in."

 

Greg Van Avermaet heeft het niet gehaald. "Ik koos hem elk jaar, maar nu heb ik toch van mijn hart een steen moeten maken."

Tim Wellens heeft Nicolas De Kerpel overtuigd met zijn wervelende seizoensstart.

Een goeie tip voor Arthur De Sloover

En nu is het afwachten hoeveel zijn ploeg zaterdagvoormiddag kort voor de start van de Omloop zal verschillen van deze versie.

 

Misschien zet hij andere Red Lions wel op het verkeerde been? "Zij volgen het iets minder fanatiek."

 

"Arthur De Sloover speelde vorig jaar wel mee, maar hij had alle renners voor 1 wedstrijd gekozen en dacht dat hij voor de volgende koers opnieuw mocht beginnen. Ik zal hem dus nog even moeten briefen."

De volledige selectie van Nicolas De Kerpel:

Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden
Gerelateerd: