Ga naar de inhoud

Rooms en Kimeli maken favorietenrol waar op Belgisch kampioenschap veldlopen in Laken

 zo 26 februari 2023 14:54
Kimeli
Kimeli maakt zijn favorietenrol waar.

Het park van Laken in Brussel was vandaag het decor voor de afsluitende manche van de Crosscup. Die wedstrijd gold ook meteen als het Belgisch kampioenschap op de lange cross. Lisa Rooms snelde twee kilometer van het einde weg van alles en iedereen, terwijl Isaac Kimeli tot de laatste ronde wachtte om zijn ultieme versnelling te plaatsen.

Geduldige Rooms pakt eerste Belgische titel in Laken

Podium

1. Lisa Rooms - in 29'55"

2. Chloé Herbiet - op 12"

3. Juliette Thomas - op  37"

Na winst in Roeselare en Diest begon Lisa Rooms als grote favoriete aan het BK in Laken.

Zoals verwacht werd het in Brussel een duel tussen Rooms en Chloé Herbiet, die ook zeer sterk voor de dag kwam. 

 

Hoewel de wedstrijd lang gesloten bleef, wist de 26-jarige veldloopster steeds kalm te blijven. Op twee kilometer van het einde plaatste Rooms uiteindelijk haar definitieve versnelling.

Herbiet bleef in eerste instantie op een vijftal meter hangen, maar moest uiteindelijk toch definitief afhaken.

Rooms volgt zo Mieke Gorissen op, die geblesseerd ontbrak, en pakt haar eerste Belgische titel. Herbiet en de 22-jarige Juliette Thomas vervolledigden het podium.

 

Rooms is ook de eindwinnares van de CrossCup.

Isaac Kimeli vliegt weg in slotronde

Podium

1. Isaac Kimeli - in 25'45"

2. Pieter-Jan Hannes - op 2"

3. Guillaume Grimard - op 2"

Bij de mannen waren alle ogen gericht op Isaac Kimeli. Zijn derde en laatste Belgische titel dateerde al weer van 2018. 

Kimeli was dan ook gebrand om in Laken sinds lang nog eens met de hoofdvogel naar huis te gaan, maar een verschroeiende start kregen we niet te zien.

Net zoals bij de vrouwen speelde de wind een hoofdrol. Kimeli hield zich afzijdig en nam netjes enkele kopbeurten voor zijn rekening.

Samen met onder meer Pieter-Jan Hannes en Guillaume Grimard vatte Kimeli de laatste ronde aan. Het tempo schoot meteen de hoogte in, waarna Kimeli zijn metgezellen met een verschroeiende versnelling achter liet.

Een indrukwekkende Pieter-Jan Hannes graaide zilver mee, terwijl Guillaume Grimard als derde over de streep kwam.

Rooms: "Deze cross stond heel hoog op mijn verlanglijstje"

Na afloop van de wedstrijd verscheen een stralende Lisa Rooms voor de camera. "Deze cross stond heel hoog op mijn verlanglijstje. Ik loop al jaren in het veld en het is zo’n mooi medium. Ik ben dan ook heel blij dat ik vandaag kon winnen."

 

"De koers bleef heel lang gesloten, maar dat had vooral met de wind te maken. Ik weet dat ik snel kan finishen als het nodig is en daarom trok ik die kaart vandaag."

"Vandaag was het eigenlijk gewoon belangrijk dat ik als eerste over de meet kwam. Ik hoop deze vorm door te kunnen trekken naar het zomerseizoen. Al ga ik hier eerst even van genieten", sloot de kersvers Belgisch kampioene af.

Kimeli: "Wilde eigenlijk vanaf de eerste ronde al gas geven"

Net zoals Lisa Rooms wist Isaac Kimeli zijn favorietenrol waar te maken. "Het was de bedoeling om er een spannende wedstrijd van te maken. Er was heel veel wind, dus het was niet verstandig om zomaar meteen alleen weg te lopen."

"Ik besloot daarom om te wachten. Al was het wel even moeilijk toen de coach me vertelde dat ik moest wachten tot de laatste ronde. Ik had namelijk al het idee om vanaf de start gas te geven."

 

"Dit geeft een boost voor het EK in Brussel van december. Ik heb een heel mooi seizoen achter de rug, met een bronzen medaille op het EK in Turijn. Vandaag is de kers op de taart", vatte Kimeli zijn seizoen samen.

Marie Bilo wint de korte cross bij de vrouwen

Op de korte cross was de 19-jarige Marie Bilo de beste. Mariska Parewyck begon als favoriete, na het afzeggen van Annelies Nijssen. 

 

Parewyck nam haar rol op en versnelde in de laatste ronde. Ze sloeg een grote kloof, maar verschoot haar kruit te vroeg en werd in de laatste rechte lijn ingehaald door Marie Bilo. Parewyck kon wel de tweede plaats vasthouden en is ook eindwinnares van de CrossCup, Lotte Scheldeman was net als vorig jaar derde.

 

Topfavoriete Annelies Nijssen moest afzeggen door een beenblessure. 

Stijn Baeten toont zich sterkste in het slot tijdens korte cross

Bij de mannen was de zege in de korte cross voor Stijn Baeten. Naar goede traditie werd het een spannend duel. 

 

Voor de zege ging het tussen 1.500-meterspecialist Stijn Baeten en Lennert Dewulf, maar in de laatste hectometers was Baeten duidelijk de snelste. Maxime Delvoie, die als vierde eindigde, is de eindlaureaat van het CrossCup-klassement.

Gerelateerd: