Ga naar de inhoud

"Drie Brusselse clubs zouden niet misstaan op het hoogste niveau"

 ma 13 februari 2023 21:50
RWDM hoopt volgend seizoen de derde Brusselse club in de hoogste klasse te worden.

Het reguliere seizoen in de Challenger Pro League is gespeeld. Over twee weken beginnen de play-offs. De sterren staan gunstig voor een herboren RWDM. Voetbalcommentator en Brusselaar Jeroen Roppe gaf in De Tribune uitleg bij de kansen en de valkuilen voor de traditieclub uit Brussel.

In 2015 verrees RWDM uit de assen van het oude RWDM en FC Brussels na een supportersinitiatief. De club begon in de toenmalige vierde klasse. Acht seizoenen later lijkt de fenix klaar om zijn vleugels uit te slaan naar het hoogste niveau. 

 

Het reguliere seizoen werd net afgesloten met 18 op 18. RWDM mag als leider beginnen aan de promotieplay-off en won afgelopen zondag de topper tegen Beerschot op het Kiel. Voor de spelers en de fans van RWDM mogen de play-offs vandaag beginnen.


"RWDM is onder trainer Vincent Euvrard een uitgekookte ploeg geworden, die klinisch door de competitie raast", vertelt Jeroen Roppe. "Eens ze op voorsprong komen, geven ze die niet meer uit handen."


"Van al de ploegen waar ze in de promotieplay-off tegen zullen spelen, hebben ze van geen enkele tegenstander verloren tijdens het reguliere seizoen, behalve - opvallend genoeg - twee nederlagen tegen Club NXT."

 

Belofteteams kunnen sowieso niet promoveren. De echte tegenstand voor RWDM zal van Beveren komen. En mogelijk van Beerschot, maar dat volgt ondertussen al op acht punten van de Brusselaars en van een puntenhalvering is geen sprake in de Challenger Pro League.

Anderlecht, Union en RWDM hebben allemaal hun eigen identiteit en aanhang.

Jeroen Roppe

Drie Brusselse clubs in eerste klasse?

Over tien wedstrijden weten we of Brussel er een derde ploeg in de hoogste klasse bij heeft en de JPL een extra traditieclub telt. 

 

"De sfeer in het Edmond Machtensstadion is in elk geval eerste klasse waardig", beschrijft Jeroen Roppe. "Dit RWDM is opgericht door de supporters, dus de club leeft enorm en het stadion nu al geschikt voor de JPL."

 

"Het zou niet misstaan om Anderlecht, Union en RWDM samen op het hoogste niveau te zien spelen. In Brussel is er plaats genoeg voor drie clubs in eerste klasse." 

 

"Die drie clubs hebben allemaal hun eigen identiteit en aanhang." 

 

"Het is van eind jaren 80 geleden dat er drie Brusselse clubs op het hoogste niveau speelden. Toen was Racing Jette daar bij, maar dat is een club die al lang niet meer bestaat."

Gerommel achter de schermen

Het huidige succes in de Challenger Pro League verbergt bij RWDM mogelijk wel twee serieuze valkuilen.  Te beginnen met gerommel achter de schermen.


Het ontslag van sportief directeur Julien Gorius tijdens de wintermercato was daarvan het eerste teken aan de wand. De laatste weken zijn er ook geruchten dat voorzitter Thierry Dailly - die mee aan de basis lag van de herstart in 2015 - zal volgen.


"Dailly en Gorius wilden meer Belgische spelers aantrekken tijdens de wintermercato", legt Jeroen Roppe het conflict uit. "Spelers die de reeks al kennen en bewezen hebben daarin het verschil te maken. Maar in werkelijkheid kwamen er vooral buitenlandse spelers."


Toeval is dat wellicht niet. De eigenaar van RWDM is de Amerikaanse groep Eagle Football, die ook Botafogo, Lyon en Crystal Palace in de portefeuille heeft. Niet alleen de voorzitter, maar ook de fans zijn ongerust.


"Het is voorlopig opmerkelijk dat sportief van al die spanning niets te merken viel", merkt Jeroen Roppe op.

Kern niet goed genoeg voor 1A

Voor iedereen die zich betrokken voelt bij RWDM is de situatie wellicht ook dubbel. Na vorig seizoen moet het besef heersen dat de hulp van zijn Amerikaanse eigenaar meer dan welkom is als het tot een promotie komt. 

 

Minder dan een jaar gelden mocht RWDM als tweede in de competitie tegen Seraing barragematchen spelen om te stijgen naar de hoogste klasse. Dat werd een grote ontgoocheling.  

 

"Ik ben toen geschrokken van het niveauverschil tussen Seraing en RWDM", herinnert Jeroen Roppe zich. "RWDM kon toen duidelijk niet mee met de eersteklasser. En dit seizoen merk ik iets gelijkaardig."

Ik ben vorig jaar in de barragematchen geschrokken van het niveauverschil tussen Seraing en RWDM.

Jeroen Roppe

"Vorige jaren had je in de Challenger Pro League telkens een ploeg die er met kop en schouders bovenuit stak en na hun promotie ook meedraaiden in de JPL."


"Dat ging zo met Union en dit seizoen zie je het ook met Westerlo, dat met een gelijkaardige kern meedraait op het hoogste niveau."


"Bij RWDM zal versterking nodig zijn in de huidige kern als ze promoveren."


Voor aan dat scenario gedacht mag worden, moet RWDM eerst de play-offs goed spelen. Want ook voor een fenix geldt dat het zijn vleugels verbrandt als het te dicht bij de zon vliegt.

Beluister de volledige aflevering over o.a. de Challenger Pro League

Gerelateerd: