Ga naar de inhoud

Een fenomenaal wereldrecord: ultraloper loopt 86 dagen lang in extreme omstandigheden door Peru

 do 9 februari 2023 16:49

86 dagen aan een stuk zonder stoppen. De Duitse ultraloper Savas Coban (30) heeft een fenomenaal wereldrecord neergezet. Hij slaagde erin om elke dag gemiddeld 60 kilometer te lopen. En dat niet op in de makkelijkste omstandigheden: Coban liep namelijk 5.170 kilometer door Peru.

Geen vlaktes in West-Europa of de Verenigde Staten. Savas Coban besloot om zijn huzarenstukje in Peru neer te zetten.

 

In het Zuid-Amerikaanse land zijn er verschillende klimaatzones en diverse landschappen. In november 2022 ging Coban van start in de hoofdstad Lima. Van daaruit vertrok zijn tocht richting de kust, waar hij op het strand kilometers maakte langs de Stille Oceaan. 

 

Vervolgens doorkruiste hij het regenwoud, waar hij dagenlang geen gsm-bereik had. Op het ene moment liep hij door de woestijn in tropische temperaturen. Toch moest hij niet enkel de hitte trotseren, ook een flinke sneeuwbui maakte zijn missie nog wat moeilijker toen hij over de Andes moest.

Aanpassen van de route

Niet enkel de fysieke klachten staken de kop op. In Peru heerst veel onrust met gewelddadige demonstraties tegen de president Boluarte. Om niet in de problemen te komen, moest Coban zijn route meermaals wijzigen.

 

Om in schoonheid te eindigen, besloot Savas Coban zijn route af te sluiten waar die begon, in Lima. Na 5170 kilometer lopen in 86 dagen zonder rustdag was de cirkel uiteindelijk rond. 

Sommige dagen had ik constant pijn. Mijn voeten waren aan het bloeden, maar het heeft mij niet gestopt.

Savas Coban

In Lima blikte Savas Coban nog eens terug op zijn fenomenaal record. "Sommige dagen had ik constant pijn. Mijn voeten waren aan het bloeden, maar dat heeft mij niet gestopt," vertelde Savas Coban.

 

"De grootste mentale uitdaging was om elke dag te lopen. Hoe hard de dag ook was, nadat je je ogen sluit, komt een nieuwe dag. Je moet jezelf blijven motiveren." 

Gerelateerd: