Dag 3 EK piste: weer prijs voor Lotte Kopecky! Na goud in afvalling pakt ze nu omniumbrons

vr 10 februari 2023 20:24
Lotte Kopecky
Lotte Kopecky in het spoor van omniumwinnares Katie Archibald.

Lotte Kopecky heeft haar tweede medaille op het EK baanwielrennen beet. De Belgische kopvrouw knalde in het omnium vanuit een 11e positie nog naar een bronzen plak. Gisteren pakte Kopecky al goud in de afvalkoers. Tuur Dens greep net naast de medailles: hij werd 4e in de scratch.

Van 11e naar 3e plaats

Het omnium, de meerkamp van het baanwielrennen, begon niet al te best voor Lotte Kopecky. In de scratch zat ze te vroeg op kop.

De Belgische kampioene omnium werd overspoeld in de slotrondes en moest tevreden zijn met de 11e plaats.

Kopecky wist wat haar te doen stond: punten ophalen. Dat deed ze met enkele rake sprints in de temporace.

Een 4e plaats leverde 34 punten op. In de tussenstand rukte ze op naar de 7e plaats.

De avondsessie begon met een van Kopecky's specialiteiten: de afvalling. Gisteren won ze het nummer, vandaag werd het een 3e plaats.

Kopecky sneed de puntenkoers aan met de 5e plaats in de tussenstand. Het goud leek buiten schot, Archibald leidde met het maximum van de punten, maar zilver of brons kon ze wel nog veroveren.

Onze landgenote gaf zichzelf even de tijd om op te warmen, tot ze na de 3e sprint in actie schoot en een baanronde pakte. Met nog wat extra sprintpunten lag Kopecky op bronzen koers.

Na winst in de voorlaatste spurt lag ze zelfs op zilveren koers, maar in de eindsprint snoepte de Poolse Pikulik haar die medaille weer af.

Zondag gaat Kopecky op zoek naar een 3e medaille op dit EK. Dan rijdt ze samen met Shari Bossuyt de koppelkoers, in de regenboogtrui.

(Hoe presteerden de andere Belgen? Scrol omlaag)

Zuur voor Tuur, Dens wordt nipt 4e

Tuur Dens reed de scratch. Of zoals Renaat Schotte het nummer omschrijft: een wegkoers op de piste. De eerste die na 15 km of 60 rondes de eindstreep haalt, wint.

Dens, 2 jaar geleden vicewereldkampioen, reed een actieve wedstrijd. Halfweg lanceerde hij een aanval, in de slotrondes zat hij in de juiste positie om mee te sprinten voor de medailles.

Het leek brons te worden, maar de finishfoto was onverbiddelijk. De Fransman Grondin kwam net iets eerder over de streep.

Tuur Dens: "Niet leuk, maar wel de juiste uitslag"

Vorig jaar werd hij vierde op het WK, nu opnieuw op het EK. "Ik reed weer een goeie koers en weer werd het een vierde plaats", zucht Dens.

Veel scheelde het niet. "Ik voelde het zelf wel aan", is de 22-jarige renner eerlijk. "Het is niet leuk, maar ik ben wel op de juiste plaats terechtgekomen."

"De hele wedstrijd maakte ik de juiste keuzes, tot op het einde. Ik had te weinig in de tank om nog voor de medailles te strijden."

"Het ging ook erg hard van in het begin. Dat had ik nog niet meegemaakt. Ik heb dus weer een stap gezet", besluit Dens.

Belgisch record Noah Vandenbranden

Noah Vandenbranden heeft nog eens zijn visitekaartje afgegeven in de achtervolging. Gisteren stuwde hij het Belgische kwartet naar een nationaal record, vandaag scherpte hij het individuele record aan.

Met 4'12"122 kwam de 20-jarige pistier zelfs even aan de leiding. Tot de grote jongens in actie kwamen.

Het werd uiteindelijk een 8e plaats voor Vandenbranden, die de komende jaren alleen maar kan groeien.

"Stiekem hoop ik volgend jaar voor de top 4 te kunnen rijden. Het scheelt maar enkele seconden", wist hij achteraf te vertellen.

Brem Deman zette de 16e tijd neer in de individuele achtervolging (4'18"242).

De wereldtitel ging naar Jonathan Milan (4'03"744). De Italiaan van Bahrain Victorious klopte voormalig werelduurrecordhouder Daniel Bigham in de finale.