Dag 3 EK piste: weer prijs voor Lotte Kopecky! Na goud in afvalling pakt ze nu omniumbrons

  Lotte Kopecky in het spoor van omniumwinnares Katie Archibald.

  Lotte Kopecky heeft haar tweede medaille op het EK baanwielrennen beet. De Belgische kopvrouw knalde in het omnium vanuit een 11e positie nog naar een bronzen plak. Gisteren pakte Kopecky al goud in de afvalkoers. Tuur Dens greep net naast de medailles: hij werd 4e in de scratch.

  Lotte Kopecky in het omnium
  nummer uitslag stand
  scratch 11e - 20 ptn 11e - 20 ptn
  tempokoers 4e - 34 ptn 7e - 54 ptn
  afvalling 3e - 36 ptn 5e - 90 ptn
  puntenkoers 2e - 34 ptn 3e - 124 ptn

  Van 11e naar 3e plaats

  Het omnium, de meerkamp van het baanwielrennen, begon niet al te best voor Lotte Kopecky. In de scratch zat ze te vroeg op kop.

   

  De Belgische kampioene omnium werd overspoeld in de slotrondes en moest tevreden zijn met de 11e plaats.

  Kopecky wist wat haar te doen stond: punten ophalen. Dat deed ze met enkele rake sprints in de temporace.

   

  Een 4e plaats leverde 34 punten op. In de tussenstand rukte ze op naar de 7e plaats.

   

  De avondsessie begon met een van Kopecky's specialiteiten: de afvalling. Gisteren won ze het nummer, vandaag werd het een 3e plaats.

  Kopecky sneed de puntenkoers aan met de 5e plaats in de tussenstand. Het goud leek buiten schot, Archibald leidde met het maximum van de punten, maar zilver of brons kon ze wel nog veroveren.

   

  Onze landgenote gaf zichzelf even de tijd om op te warmen, tot ze na de 3e sprint in actie schoot en een baanronde pakte. Met nog wat extra sprintpunten lag Kopecky op bronzen koers.

   

  Na winst in de voorlaatste spurt lag ze zelfs op zilveren koers, maar in de eindsprint snoepte de Poolse Pikulik haar die medaille weer af.

   

  Zondag gaat Kopecky op zoek naar een 3e medaille op dit EK. Dan rijdt ze samen met Shari Bossuyt de koppelkoers, in de regenboogtrui.

   

  (Hoe presteerden de andere Belgen? Scrol omlaag)

  Zuur voor Tuur, Dens wordt nipt 4e

  Tuur Dens reed de scratch. Of zoals Renaat Schotte het nummer omschrijft: een wegkoers op de piste. De eerste die na 15 km of 60 rondes de eindstreep haalt, wint.

  Dens, 2 jaar geleden vicewereldkampioen, reed een actieve wedstrijd. Halfweg lanceerde hij een aanval, in de slotrondes zat hij in de juiste positie om mee te sprinten voor de medailles.


  Het leek brons te worden, maar de finishfoto was onverbiddelijk. De Fransman Grondin kwam net iets eerder over de streep.

  Tuur Dens: "Niet leuk, maar wel de juiste uitslag"

  Vorig jaar werd hij vierde op het WK, nu opnieuw op het EK. "Ik reed weer een goeie koers en weer werd het een vierde plaats", zucht Dens.

   

  Veel scheelde het niet. "Ik voelde het zelf wel aan", is de 22-jarige renner eerlijk. "Het is niet leuk, maar ik ben wel op de juiste plaats terechtgekomen."

   

  "De hele wedstrijd maakte ik de juiste keuzes, tot op het einde. Ik had te weinig in de tank om nog voor de medailles te strijden."

   

  "Het ging ook erg hard van in het begin. Dat had ik nog niet meegemaakt. Ik heb dus weer een stap gezet", besluit Dens.

  Belgisch record Noah Vandenbranden

  Noah Vandenbranden heeft nog eens zijn visitekaartje afgegeven in de achtervolging. Gisteren stuwde hij het Belgische kwartet naar een nationaal record, vandaag scherpte hij het individuele record aan.


  Met 4'12"122 kwam de 20-jarige pistier zelfs even aan de leiding. Tot de grote jongens in actie kwamen.


  Het werd uiteindelijk een 8e plaats voor Vandenbranden, die de komende jaren alleen maar kan groeien.

   

  "Stiekem hoop ik volgend jaar voor de top 4 te kunnen rijden. Het scheelt maar enkele seconden", wist hij achteraf te vertellen.


  Brem Deman zette de 16e tijd neer in de individuele achtervolging (4'18"242).

  De wereldtitel ging naar Jonathan Milan (4'03"744). De Italiaan van Bahrain Victorious klopte voormalig werelduurrecordhouder Daniel Bigham in de finale.

  Belgen op dag 3 EK baanwielrennen
  Lotte Kopecky omnium 3e
  Tuur Dens scratch 4e
  Noah Vandenbranden
  achtervolging 8e
  Brem Deman achtervolging 16e

  EK baanwielrennen - 10 februari

  1. 20 uur 52.
  2. 20 uur 50. einde: Kopecky met brons op het podium. Lotte Kopecky krijgt haar tweede medaille op dit EK. Na goud in de afvalling wordt het vandaag brons in het omnium. (Het protest bij de jury heeft dus niks uitgehaald.) .
  3. 20 uur 50. Kopecky staat met brons op het podium.

   Kopecky staat met brons op het podium

  4. 20 uur 39. Het is tijd voor de medailleceremonies. Benieuwd op welk trapje Lotte Kopecky zo meteen mag stappen. Dat voor brons of eentje hoger voor zilver? .
  5. 20 uur 36. goud en zilver voor Duitsland. De laatste medailles van de avond gaan naar Duitsland. Lea Sophie Friedrich wint de sprint voor haar landgenote Pauline Sophie Grabosch. In de kleine finale klopt de Britse renster Capewell de Française Mathilde Gros in de strijd om het brons. .
  6. 20 uur 35. Friedrich pakt het laatste EK-goud van de avond.

   Friedrich pakt het laatste EK-goud van de avond

  7. 20 uur 34. Er wordt hartelijk gediscussieerd, maar ik vermoed dat de uitslag blijft staan. Renaat Schotte.
  8. 20 uur 33. toch zilver voor Kopecky? Assistent-bondscoach Kenny De Ketele zoekt de jury op. Om te discussiëren over de 4e sprint van Lotte Kopecky in de puntenkoers? Die leverde maar 1 punt op, terwijl ze net het peloton aan het dubbelen was. .
  9. 20 uur 25. Opnieuw een medaille voor Lotte Kopecky: brons in het omnium.

   Opnieuw een medaille voor Lotte Kopecky: brons in het omnium

  10. 20 uur 24. uitslag omnium. 1. Archibald - 155 ptn 2. Pikulik - 124 3. Kopecky - 124 .
  11. 20 uur 22. slotsprint: brons voor Kopecky. Kopecky zet zich in het spoor van Pikulik, maar geraakt niet meer over de Poolse. De eindsprint kost haar het zilver. Ze staat wel weer op het podium. Gisteren pakte Kopecky al goud in de afvalling. Zondag rijdt ze samen met Shari Bossuyt nog de ploegkoers. .
  12. 20 uur 21. Nog 2 rondes: Kopecky controleert. .
  13. 20 uur 20. Nog 5 rondes. Spannend, hé? .
  14. 20 uur 20. Kopecky gaat van ver aan voor sprint 7: "Dat is vol voor de 5 punten gaan".

   Kopecky gaat van ver aan voor sprint 7: "Dat is vol voor de 5 punten gaan"

  15. 20 uur 19. 7e sprint: 5 punten voor Kopecky. Lotte Kopecky wint de voorlaatste sprint en schuift op naar plaats 2 in het klassement! .
  16. 20 uur 17. De Oostenrijkse deelneemster valt, gelukkig zonder erg. .
  17. 20 uur 16. 6e sprint: 0 punten voor Kopecky. Lotte Kopecky komt als 5e door en pakt geen punten. Ze blijft wel 3e in de stand. .
  18. 20 uur 12. 5e sprint: 2 punten voor Kopecky. De turbo van Lotte Kopecky draait op volle toeren. Met 2 punten erbij ligt ze nu op bronzen koers. Zilver kan ook nog. .
  19. 20 uur 11. Kopecky schuift op naar 4e plaats na de 4e sprint.

   Kopecky schuift op naar 4e plaats na de 4e sprint

  20. 20 uur 10. 4e sprint: baanronde + 1 punt voor Kopecky. Daar zijn de 20 punten voor Kopecky plus nog 1 punt voor de tussensprint. In de stand rukt ze op naar plaats 4, op 2 schamele punten van de tweede en de derde. .