Ga naar de inhoud

Over De Oceaan voor gevorderden: Zeiljacht Comanche wint voor 4e keer mythische Sydney Hobart zeilrace

 di 27 december 2022 20:48

Naar jaarlijkse eindejaarstraditie was de Tasmanzee het toneel van de iconische Sydney Hobart zeilrace. De Amerikaanse crew van de Comanche liet zich niet verrassen door de hevige wind en maakte zijn favorietenrol feilloos waar. Na 1 dag 11 uur en 56 minuten klokte het de op een na snelste tijd ooit.

In het holst van de nacht dobberde het zeiljacht "Comanche" triomferend binnen in de haven van het Australische Hobart. 

 

Voor de 4e keer in 77 edities slaagde de bemanning van de 30 meterlange zeiljacht erin om als eerste te finishen in de Sydney Hobart Race, een van de meest mythische zeilraces ter wereld. 


In de laatste editie voor de coronacrisis (2019) was de Amerikaanse crew ook al de snelste tussen de 628 zeemijlen tussen Sydney en Hobart. Net zoals twee jaar eerder toen het na heel wat controverse een recordtijd van 1 dag, 9 uur en 15 minuten bewerkstelligde.

 

Dit jaar leek de Comanche na een kanonstart even op weg om zijn eigen record in gevaar te brengen, maar de weersomstandigheden gooiden roet in het eten. Uiteindelijk klokten de Amerikanen - onder leiding van John Winning Jr. - af op 1 dag, 11 uur, 56 minuten en 48 seconden. Meteen de op een na snelste tijd ooit.

Gerelateerd: