Ga naar de inhoud

Niet Van Vleuten, wel Schouten: "Logisch, want olympisch goud is het hoogst haalbare"

 do 22 december 2022 17:24
Van Vleuten en Schouten.
Van Vleuten en Schouten.

Wat zou een sportgala zijn zonder een portie controverse en discussie? In Nederland werden Max Verstappen en Irene Schouten gisteren gekroond en vooral de trofee voor Schouten roept vragen en zelfs ergernissen op. Ex-renster Roxane Knetemann begrijpt echter waarom Annemiek van Vleuten het hoofd moest buigen voor haar schaatscollega. 

Annemiek van Vleuten: Giro, Tour, Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik en het WK.

 

Irene Schouten: drie keer goud (3.000m, 5.000m en massastart) en één keer brons (achtervolging) op de Winterspelen.

 

Schouten verzamelde meer stemmen en werd gisteren verkozen tot Nederlands Sportvrouw van het Jaar, maar heel wat Nederlandse sportharten (of waren het wielerdieren?) waren het daar niet mee eens.

 

Ex-renster Roxane Knetemann sluit zich wel aan bij het vonnis. "Ik heb er begrip voor, maar Schouten is drievoudig olympisch kampioene", benadrukt de dochter van de legendarische oud-renner Gerrie Knetemann nog eens. 

We hebben ooit met z'n allen afgesproken dat een olympische medaille het hoogst haalbare is. Als je dan drie keer goud pakt, is het voor mij logisch dat je Sportvrouw wordt.

Roxane Knetemann

"We hebben ooit met z'n allen afgesproken dat een olympische medaille het hoogst haalbare is. Als je dan drie keer goud pakt, is het voor mij logisch dat je Sportvrouw wordt."

 

"Van Vleuten stond eigenlijk al 3-0 achter, want 2022 was een olympisch jaar voor wintersporters en schaatsen is ontzettend populair in ons land. Je kunt appels en peren niet vergelijken en dat wordt wel gedaan."

Het podium Van Vleuten, Schouten en Schulting.

Vrouwenwielrennen versus mondiale sporten

Er was nog meer ophef, want atlete Femke Bol - goed voor een korf medailles op het EK en het WK atletiek - zat zelfs niet bij de supergenomineerden. "Dat vond ik heel bijzonder, want atletiek is zo'n mondiale sport."

 

En net daar wringt volgens Knetemann ook het schoentje voor Van Vleuten (en haar collega's). "Vrouwenwielrennen zit in de lift, maar staat nog lang niet op het niveau van de mannenkoers."

 

"De 3 grote rondes kun je nog niet naast die van de mannen leggen. Onze sport staat daar nog niet. En dat is niet gek, want kijk naar waar het vrouwenwielrennen 4 jaar geleden stond."

 

"De groei is immens, maar we moeten het ook niet overdrijven. De Vuelta van Evenepoel is niet de Vuelta van Van Vleuten."

 

"Vergelijk je wielrenners onderling, dan is Van Vleuten groots. Ik denk niet dat iemand op korte termijn dat zal nadoen", zegt de Nederlandse, in een ver verleden nog ploeggenote van Van Vleuten. 

 

"Vergelijk je sporten, dan mag je niet vergeten dat vrouwenwielrennen nog moet groeien in de breedte als je wil meedoen met bijvoorbeeld atletiek."

De Nederlandse winnares.

Gelijkaardig scenario in ons land?

Op 6 januari kennen we de laureaten in ons land. Remco Evenepoel, Wout van Aert, Bart Swings, Nafi Thiam, Lotte Kopecky en Loena Hendrickx zijn de genomineerden.

 

Zijn de winnaars voor Roxane Knetemann al bekend? "In Vlaanderen is wielrennen sport nummer 1 en Kopecky zal veel goodwill krijgen, maar als je in de meerkamp de beste atlete bent, dan verdien je die trofee."

 

"En als Belg zou ik ook zo trots zijn op de olympische titel van Swings. Je moet hem op handen dragen en ik zou voor hem kiezen, maar dat zal niet gebeuren."

 

"Het Belgische hart klopt veel meer voor een renner dan voor wie snel is op de schaatsbaan."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: