Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Slechte verliezers in Frankrijk? "2 op 10 voor de ref" en "3-2 telde reglementair niet"

 ma 19 december 2022 14:57

"Slechte verliezers", klonk het 4 jaar geleden nadat de Belgen hun beklag hadden gedaan over het Franse spel in de halve finales. Maar nu ze zelf in het verliezende kamp zitten, smaken de Franse druiven een stuk zuurder. "Het is een achterlijke opstoot van chauvinisme."

Chauvinisme, het is niet toevallig een Frans woord. Maar datzelfde chauvinisme heeft de ogen van heel wat Franse sportjournalisten danig vertroebeld na de nederlaag in de WK-finale.

 

Kop van Jut is voor heel wat Fransen de scheidsrechter. In L'Equipe krijgt Szymon Marciniak 2 op 10 voor zijn match.

 

"De penaltyfout op Di Maria was op het randje. Eigenlijk was er niet zoveel verschil met de niet gefloten penalty op Thuram."

 

"Hoe kon Romero na al die brutale fouten het veld verlaten zonder geel? Hoe konden de Argentijnen ongestraft met alle middelen de Franse counters afbreken? Hoe kon Martinez de bal weggooien toen Tchouaméni zijn penalty moest trappen?"

 

L'Equipe staat overigens niet alleen met die mening. "De scheidsrechter heeft zijn grote afspraak met de geschiedenis volledig gemist", schrijft het gerespecteerde Le Figaro. "Hij was helemaal niet op het niveau van een uitzonderlijke finale."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Peter Vandenbempt vindt de Franse woede lachwekkend. "Die 2 op 10, dat is ongelooflijke bullshit", zegt hij in de WK-podcast van De Tribune. "Van mij krijgt hij een 10."

 

"Je moet je maar eens voorstellen dat bij elke beslissing van jou de hele bank van die overgeëmotioneerde Argentijnen rechtspringt. Die Fransen deden daar ook gretig aan mee. Maar toch hield Marciniak voet bij stuk en begon hij niet te zwaaien met kaarten zoals die dwaze Spanjaard (Lahoz in Nederland-Argentinië, red)."

 

"Marciniak heeft dat formidabel gemanaged, een vijfsterrenprestatie van de scheidsrechter! Dat de Fransen zichzelf maar 2 op 10 geven voor hun verslaggeving. Dit is een achterlijke opstoot van chauvinisme."

L'Equipe: "3e Argentijnse goal moest afgekeurd worden"

Een dag later waren de Franse frustraties nog niet gaan liggen. Hetzelfde L'Equipe komt met een verhaal waarin ze uitleggen dat de 3-2 van Lionel Messi eigenlijk afgekeurd had moeten worden.

 

"Op de beelden (in het rode cirkeltje, red) kun je zien dat de Argentijnse bankzitters al op het veld liepen nog voor de bal van Messi de lijn had overschreden. Strikt genomen was het doelpunt dus niet geldig."

 

Zouden ze in Frankrijk nu iets beter begrijpen hoe de Belgische supporters zich 4 jaar geleden voelden?

Gerelateerd: