Ga naar de inhoud

22 Belgen aan de start van "een van de meest veeleisende edities" van Dakar Rally

 do 1 december 2022 16:36
Nasser Al-Attiyah pakte in januari de eindzege van de Dakar Rally 2022.

22 Belgen gaan op 31 december van dit jaar van start in de proloog van de 45e Dakar, volgens de organisatoren een van de meest veeleisende van de afgelopen jaren. 

De rally, goed voor 8.549 kilometer waarvan ongeveer 5.000 tegen de chrono, vertrekt op 31 december vanaf de oevers van de Rode Zee om op 15 januari de Arabische Golf te bereiken.

 

"Het worden meer dan twee weken avontuur in het zand, in het teken van extreem uithoudingsvermogen, met meer duinen in de klassementsproeven", klinkt het.

 

Tijdens de eerste week, die gekenmerkt wordt door klassementsproeven van meer dan 400 km, gaan de rijders noordwaarts naar de archeologische site van Al-Ula met lastige rotspartijen, voor Ha'il, waar ze twee lussen zullen afleggen, die rijk zijn aan canyons en "zandbergen".    

 

Na een pauze in Riyad op 9 januari stort de rally zich op het Lege Kwartier, een woestijn van veranderlijke zandduinen in het zuiden van Saudi-Arabië.   De wedstrijd eindigt op 15 januari in Dammam met een klassementsproef op het strand.   

Belg moet Loeb aan eindzege helpen

22 Belgen wagen zich aan het avontuur in Saudi-Arabië. Aanvankelijk zouden er 28 aan de start staan, maar de Toyota's van Koen Wauters en Pascal Feryn en die van Tom De Leeuw en Cédric Feryn werden afgekeurd. Ook debutanten Nicola Feryn en Kurt Keysers komen niet meer aan de start.

 

Bij de motoren is Jérome Martiny (Husqvarna) de enige Belgische vertegenwoordiger. Bij de wagens zijn er met Fabian Lurquin, François Béguin en Olivier Imschoot drie Belgische ervaren copiloten die elk een Franse rijder bijstaan. Lurquin moet Sébastien Loeb aan de eindzege helpen.

 

Bij de vrachtwagens zijn er vijf Belgen verspreid over drie vrachtwagens. De enige echte wedstrijdtruck in competitie is die van Igor Bouwens, bijgestaan door de Ullrich Boerboom en de Senegalees Syndiely Wade.   

 

Het grootste aantal Belgen vinden we terug bij de Classic Dakar. Bij de wagens nemen 11 Belgen deel, bij de vrachtwagens is Hugo Duisters onze enige vertegenwoordiger.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.