Ga naar de inhoud

Schotse voetbalbond adviseert spelers om niet te koppen op dag voor en na wedstrijd

 ma 28 november 2022 14:58
Koppen is schadelijk voor de gezondheid.

De Schotse voetbalclubs zullen van de Schotse voetbalbond (SFA) de raad krijgen om spelers te verbieden om te koppen op de dagen voor en na wedstrijden. De nieuwe richtlijnen komen er na nieuw onderzoek naar hersenschuddingen en de impact van kopballen tijdens trainingen op de hersenen.

De SFA voerde in 2020 al regels in om koppen bij het kinder- en jeugdvoetbal te beperken, na onderzoek van de Universiteit van Glasgow waaruit bleek dat voetballers een verhoogd risico lopen op neurodegeneratieve aandoeningen.

 

Die regels gelden nu ook voor alle volwassen teams, ook op professioneel niveau, na nieuw onderzoek van de SFA en de Hampden Sports Clinic. In de richtlijnen wordt ook aanbevolen om trainingsoefeningen met herhaalde kopstoten te beperken tot één keer per week.

 

"Hoewel het onderzoek nog volop aan de gang is, blijkt uit wat we al weten over koppen en de gevolgen ervan voor de hersenen dat er meetbare geheugenstoornissen zijn die 24 tot 48 uur kunnen aanhouden na een reeks kopballen en dat hersengerelateerde eiwitten worden aangetroffen in bloedstalen gedurende een korte periode na een kopbal", zegt dokter John McLean, medisch hoofdadviseur van de Schotse FA.

 

"Er zijn ook veranderingen in de hersenscans gemeld bij voetballers die te maken kunnen hebben met koppen. Daarom is het de bedoeling het eventuele cumulatieve effect van de kopballen af te zwakken door de totale blootstelling aan koppen tijdens de opleiding te verminderen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.