Aardverschuiving bij Juventus: voorzitter Agnelli en voltallige raad van bestuur stappen op

  Arrivabene moet voorlopig alles in goede banen leiden, Nedved en Agnelli hebben een stap teruggezet.

  Juventus is al even een stuurloos schip en heeft nu ook letterlijk geen stuur meer. De voltallige raad van bestuur is vanavond opgestapt. Het onderzoek naar financieel gesjoemel hing als een zwaard van Damocles boven hun hoofd.

  10 punten achter op leider Napoli en een dramatische Champions League-campagne. Het stormt al even bij Juventus, zowel tussen de lijnen als in de bestuurskamers.

   

  Vanavond volgde een nieuwe donderslag bij heldere hemel: het voltallige bestuur gooit de handdoek in de ring. Voorzitter Andrea Agnelli, zijn plaatsvervanger Pavel Nedved en 7 andere bestuursleden gaven hun ontslag.

   

  Na het matchfixingschandaal Calciopoli in 2006 werd Juventus nog teruggezet naar de Serie B en ook nu wordt de Italiaanse recordkampioen genoemd in een gerechtelijk onderzoek, het "prisma-onderzoek" gedoopt.

   

  Het gerecht vermoedt dat er in de boekjaren 2019, 2020 en 2021 werd gesjoemeld met de boekhouding. De rechtbank van Turijn verdenkt Juventus ervan de transferwaarde van spelers hoger te hebben ingeschat en facturen te hebben uitgegeven voor niet-bestaande transacties. Volgens justitie gaat het over zo'n 50 miljoen euro aan verdachte transacties.

   

  Dat onderzoek en het uitstel (alweer) van de aandeelhoudersvergadering hebben nu geleid tot het unanieme besluit van het bestuur om een stap terug te zetten. CEO Maurizio Arrivabene is gevraagd aan te blijven om de lopende zaken af te handelen tot een nieuwe raad van bestuur is aangesteld. 

   

  Daarmee komt een einde aan een van de meest succesvolle tijdperken van Juventus. Sinds Andrea Agnelli het roer overnam als voorzitter (19 mei 2010), pakte Juve onder meer het record van negen opeenvolgende titels.