Ga naar de inhoud

Amerikaanse basketbalploeg moet 1e plaats op wereldranking afgeven aan Spanje

Spanje viert op het EK basketbal.

De Spaanse basketmannen hebben de Verenigde Staten van de eerste plaats op de wereldranglijst gestoten. En dat is een beetje historisch te noemen. Het is de eerste keer sinds de introductie van de ranking in 2010 dat de Amerikanen niet op nummer 1 staan.

Met 758,6 punten scoort Spanje iets beter dan de VS (757,5 punten). 

 

De internationale basketbond FIBA legt uit dat de Zuid-Europeanen hun eerste plaats te danken hebben aan hun sterke prestaties de voorbije jaren. Zo werd Spanje wereldkampioen in 2019, Europees kampioen in 2022 en haalde het vorig jaar de kwartfinales op de Olympische Spelen.    

 

De VS werden dan wel olympisch kampioen in Japan maar gingen eruit in de kwartfinales van het WK en werden pas 3e op de AmeriCup 2022.    

 

De rest van de top tien blijft ongewijzigd met (in volgorde) Australië, Argentinië, Frankrijk, Servië, Slovenië, Litouwen, Griekenland en Italië. De Belgian Lions leveren een plaats in en belanden op nummer 30 met 385,5 punten.