Ga naar de inhoud
Belgen op het EurILCA
Emma Plasschaert ILCA6
Eline Verstraelen ILCA6
   
Maarten Boot ILCA6
Anders Bultynck ILCA6
Brecht Zwaenepoel ILCA6
   
William De Smet ILCA7
Wannes Van Laer ILCA7

Emma Plasschaert (5e) grijpt naast medailles op EK zeilen in Hyères

 ma 21 november 2022 16:52
" "
Emma Plasschaert (archief).

Emma Plasschaert heeft het EK zeilen in Hyères, aan de Franse Azurenkust, afgesloten met een 5e plek in de ILCA-klasse. Na haar bronzen WK-medaille had Plasschaert al aangekondigd dat het EK een tussendoortje was.

Emma Plasschaert werd al twee keer wereldkampioene, in 2018 en 2021, maar won nog nooit Europees goud. In 2018 en 2019 pakte ze brons. 

 

En Plasschaert had ook voor het EK in Hyères al aangekondigd dat ze niet voor een resultaat ging. Het WK, waar ze brons pakte, was haar hoofddoel, het EK was alvast een goed testmoment met het oog op de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

 

Toch had Plasschaert bij het ingaan van de slotdag nog uitzicht op het podium met een 4e plek. Maar de 29-jarige Oostendse werd in de laatste proef 9e in de Gold Fleet. Daarmee moest ze nog een positie inleveren.

 

Plasschaert sluit de competitie af met 55 punten. Dat zijn er 11 meer dan de Poolse Agata Barwinska, die haar Europese titel verlengde. Zij haalde het met 44 punten voor de Zwitserse Maud Jayet (48 punten) en de Nederlandse Marit Bouwmeester (50 punten). De Britse Matilda Nicholls (52 punten) werd vierde. 

 

Eline Verstraelen eindigde als 60e na een negentiende plaats in de slotwedstrijd van de Silver Fleet.

 

In de ILCA 7 (ex-Laser) won William De Smet op de slotdag nog twee plaatsen. Hij strandt op nummer 17 met 100 punten. Wannes Van Laer zakte nog van 45 naar 53. De Cyprioot Pavlos Kontide pakte de Europese titel (32 punten) voor de Brit Michael Beckett (34 punten) en de Fin Kaarle Tapper (50 punten).

Gerelateerd:

EK zeilen

17:42

Bij de mannen is William De Smet een paar plaatsen opgeschoven naar stek 19 met 100 punten, Wannes Van Laer is 45e met 191 punten.

17:41

Dag 5: Plasschaert verliest een plaatsje

Emma Plasschaert is voorlopig van het podium getuimeld op de voorlaatste dag van het EK zeilen. Ze werd in de drie races van vandaag 6e, 22e (haar slechtste resultaat in Frankrijk) en 8e. Plasschaert heeft nu 54 punten, maar doet nog altijd mee voor de medailles.


De top 4 voorlopig: 

1. Agata Barwinska (Pol) - 50 punten

2. Marit Bouwmeester (Ned) - 50

3. Maud Jayet (Zwi) - 52

4. Emma Plasschaert - 54 

60. Eline Verstraelen - 168

19/11/22
19:25

Dag 4: Plasschaert stijgt van 5 naar 3

Emma Plasschaert ligt op podiumkoers op het EK zeilen. Op dag 4 eindigde onze landgenote 17e in de enige regatta van de dag. Daardoor stijgt ze 2 plaatsen in de stand: van 5 naar 3. Plasschaert is de 2e Europese in het klassement.

De top 5 ziet er zo uit:

1. Sarah Douglas (Can) 14 punten
2. Agata Barwinska (Pol) 23 punten
3. Emma Plasschaert (Bel) 32 punten
4. Maud Javet (Zwi) 33 punten
5. Matilda Nicholls (GBr) 33 punten

De Nederlandse Marit Bouwmeester staat op de 6e plek met 35 punten. Onze tweede Belgische, Eline Verstraelen, staat 60e met 124 punten.

19:24

Belgische mannen in ILCA 7 (ex-Laser)

In de ILCA 7 (ex-Laser) werden vandaag 2 regatta's afgewerkt. Beste Belg in het klassement is William De Smet (70 punten) op de 23e plaats. Wannes Van Laer staat 33e met 88 punten. De leidersplek is in handen van de Brit Michael Beckett (9 punten).

18/11/22
23:33

Dag 3: Plasschaert klimt opnieuw voorzichtig

Emma Plasschaert heeft vrijdag in het Franse Hyères opnieuw een plaatsje winst gemaakt op het EK ILCA  6 (ex-Laser Radial). Ze klom van de zesde naar de vijfde stek op en is vierde Europese in de stand. Door een felle wind kon er vrijdag maar één regatta gezeild worden. Daarin finishte de 29-jarige Plasschaert als tweede.

De Britse Hannah Snellgrove won de regatta en nam de leiding over van de Zwitserse Maud Jayet, die wegens een valse start gediskwalificeerd werd. Met 10 punten heeft Snellgrove één punt voor op de Canadese Sarah Douglas, die niet in aanmerking komt voor Europees eremetaal, en op de Poolse Agata Barwinska. Jayet en Plasschaert volgen met 15 punten. Eline Verstraelen finishte vrijdag als dertigste, in de stand is ze met 121 punten 65e.

In de ILCA 7 (ex-Laser) verloren de Belgische zeilers terrein. Wannes Van Laer zakte met 34 punten van 19 naar 24,  William De Smet met 44 punten van 21 naar 37. De Brit Michael Beckett leidt met 5 punten, voor zijn landgenoot Elliot Hanson (8), de Cyprioot Pavlos Kontides en de Noor Hermann Tomasgaard (beide 13).


17/11/22
23:21

Dag 2: Plasschaert wint plek naar 6

Op dag 1 was Emma Plasschaert goed voor een 5e en 8e plaats in de 2 regatta's, op dag 2 deed ze met een zesde en tweede plaats beter. Dat leverde haar een plek winst op in de tussenstand.

De wereldkampioene van 2018 en 2021, die op het WK in oktober in de VS brons pakte, totaliseert 13 punten. Ze heeft 5 punten achterstand op de Zwitserse vicewereldkampioene Maud Jayet en de Canadese Sarah Douglas (die niet kan meedingen naar de Europese titel), die aan de leiding zeilen.

De Poolse Agata Barwinska staat derde (7 ptn), de Britse Hannah Snellgrove vierde (9 ptn) en de Nederlandse Marit Bouwmeester vijfde (11 ptn).

Eline Verstraelen blijft 66e. Na een 39e en 28e plaats op woensdag, eindigde ze 40e en 24e op donderdag. Haar totaal staat op 91 punten.

23:20

ILCA 7

In ILCA 7 (ex-Laser) staat Wannes Van Laer 19e met 18 punten en William De Smet 21e met 19 punten. De Brit Michael Beckett heeft de leiding met 4 punten.

16/11/22
20:34

Dag 1: Emma Plasschaert is 7e

Na dag 1 in Hyères bekleedt Emma Plasschaert de 7e plaats. Plasschaert veroverde onlangs nog brons op het WK en kondigde toen al aan dat het EK geen hoofddoel is. Ze eindigde 5e en 8e in de manches op dag 1. Ze telt 13 punten, 8 meer dan eerste leider Agata Barwinska. 

20:32
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.