Ga naar de inhoud

Crossers op avontuur in Safaripark Beekse Bergen: "Snelle omloop zonder leeuwen en giraffen"

Het parcours van de Beekse Bergen belooft een snelle omloop.

De Wereldbeker veldrijden strijkt zondag neer in het Safaripark Beekse Bergen in het Nederlandse Hilvarenbeek. Een gloednieuw parcours vraagt om een rondleiding door de parcoursbouwer. Richard Groenendaal verzekert dat de crossers niet tussen de olifanten, giraffen en leeuwen zullen rijden. "Neen, daar kregen we geen toestemming voor", lacht hij. 

Zondag vormt het safaripark de Beekse Bergen in Nederland het strijdtoneel voor de cyclocrosswereld. Een nieuwe affiche op de kalender van de wereldbeker, naast Maasmechelen, Benidorm en Dublin. Hoog tijd voor een kijkje dus.

 

"De cross wordt georganiseerd op het evenemententerrein van de Beekse Bergen, waar in de zomer festivals en andere evenementen worden gehouden", zegt Richard Groenendaal bij Sporza. "Het ligt vlak bij het safaripark."

Er zit geen zware klim of enorm lang stuk los zand in. Het is een fietsrondje dat door de snelheid zeer zwaar zal worden.

Richard Groenendaal

"Mijn visie is dat het een snelle wedstrijd is, waardoor het sturen in de technische bochten cruciaal is. Er zit geen zware klim in of een enorm lang stuk los zand waar doorgelopen moet worden. Het is een fietsrondje dat door de snelheid zeer zwaar gaat worden."

Parcoursbouwer Richard Groenendaal.

Hoe ziet het parcours eruit? "Centraal in het parcours ligt de start- en aankomststrook in asfalt. Langs de ene zijde ligt er een strandgedeelte met aangrenzend een heel groot meer en langs de andere zijde heb je een heel groot bosgedeelte. Overal is het breed, dus inhalen is mogelijk."

 

"Na de start rijden ze een kort lusje over het strand, dan volgt een stukje gras waarna ze over een brug rijden naar de eerste materiaalpost. Van materiaalpost 1 naar 2 is heel de lus door verschillende technische bochten afgewisseld met kort heuveltjes door het bos."

 

"Van materiaalpost 2 rijden ze over een aangelopen strand naar de aankomst toe. We hebben zelf een zandstrook aangebracht, die ze tweemaal doen."

Unieke kans voor sprinters

Technisch en snel. Dan rijst de vraag of er überhaupt een solo mogelijk is. "Ik verwacht een wedstrijd waar de verschillen heel klein zullen zijn en waar er waarschijnlijk gesprint gaat worden voor de overwinning", aldus Richard Groenendaal.

 

"Als we naar de laatste weken kijken, vermoed ik dat Eli Iserbyt, Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Lars van der Haar elkaar niet veel ruimte zullen geven. En misschien kan Thibau Nys zijn karretje aanhaken."

kalender wereldbeker veldrijden
datum cross winnaar winnares
09/10 Waterloo (VS) Iserbyt Van Empel
16/10 Fayetteville (VS) Iserbyt Van Empel
23/10 Tabor (Tsj) Iserbyt Van Empel
30/10 Maasmechelen Sweeck Van Empel
13/11 Beekse Bergen (Ned) Sweeck Van Anrooij
20/11 Overijse Vanthourenhout Pieterse
27/11 Hulst (Ned) Van der Poel Pieterse
04/12 Antwerpen Van der Poel Van Empel
11/12 Dublin (Ier) Van Aert Van Empel
17/12 Val di Sole (Ita) Vanthourenhout Pieterse
26/12 Gavere Van der Poel Van Anrooij
08/01 Zonhoven Van Aert Van Anrooij
22/01 Benidorm (Spa) Van der Poel Van Empel
29/01 Besançon (Fra) Van der Poel Pieterse
eindstand wereldbeker veldrijden mannen
1. Laurens Sweeck 385 ptn
2. Michael Vanthourenhout 309
3. Eli Iserbyt 290
4. Lars van der Haar (Ned) 265
5. Niels Vandeputte 249
6. Mathieu van der Poel (Ned) 248
7. Kevin Kuhn (Zwi) 195
8. Wout van Aert 170
9. Toon Vandebosch 165
10.
Jens Adams 160
eindstand wereldbeker veldrijden vrouwen 
1. Fem van Empel (Ned) 395 ptn
2. Puck Pieterse (Ned) 390
3. Shirin van Anrooij (Ned) 264
4. Inge van der Heijden (Ned) 246
5. Ceylin Alvarado (Ned) 203
6. Denise Betsema (Ned) 199
7. Lucinda Brand (Ned) 190
8. Marie Schreiber (Lux) 182
9. Manon Bakker (Ned) 176
10. Annemarie Worst (Ned) 168