Ga naar de inhoud

In het spoor van Fem van Empel, het nieuwe wonderkind van het veld: "Ben nog niet helemaal zelfverzekerd"

 ma 7 november 2022 11:44

Ze wint tegenwoordig alles wat er te winnen valt bij de elite vrouwen in het veldrijden. Dus werd het hoog tijd dat Sportweekend haar een dagje volgde op de cross. En welk decor was beter dan dat van de Citadel van Namen?

Nog maar 20 en nu al de leading lady

"Mensen kunnen schrijven en zeggen wat ze willen, maar ik ben en ik blijf gewoon Fem."

 

Fem van Empel is pas 20, maar groeit stilaan uit tot de leading lady van het veldrijden. Ondanks haar jonge leeftijd staat ze nuchter in het leven en weet ze duidelijk wat ze wil. 

 

"Ik heb al vrij veel meegemaakt in de sport, maar er zal me ongetwijfeld nog wel wat te wachten staan. Voor de buitenwereld kom ik misschien uit het niets, maar ik werk al 3 jaar lang met mijn coach naar een einddoel. Het komt er steeds meer uit."

 

"Toch denk ik dat het goed is om nog niet helemaal zelfverzekerd te zijn. De weg is nog lang."

 

Op het EK in Namen was Van Empel lang op achtervolgen aangewezen na pech in het begin van de cross. Toch bleef ze rustig en won ze met overtuiging. 

 

"Ik verbaas mezelf week na week. Op het EK was ik vooral heel relaxed en niet bezig met de verwachtingen van de buitenwereld. Bij de wereldbekers voel ik meer druk."

 

"Het publiek gaf me de moraal om aan een inhaalrace te beginnen. Het gaf een boost om steeds dichter te komen."

 

Voorlopig focust Fem van Empel op het veldrijden. Maar het is duidelijk dat ze verder kijkt. 

 

"Lopen, fietsen en de technische vaardigheden van het veldrijden, dat ligt me wel. Maar ook het mountainbike interesseert me en het wegwielrennen is 1 grote ontdekkingsreis. Ik hou wel van de afwisseling. De toekomst zal uitwijzen welke keuze ik maak."

Paul Herygers: "Fem van Empel opent de debatten zoals ook Marianne Vos dat kan"

In de analyse na het EK veldrijden stonden Ruben Van Gucht en Paul Herygers uiteraard stil bij de prestatie van de kersverse Europese kampioene. 

 

"Bij de NOS zijn ze zeker dat Fem van Empel de nieuwe Annemiek van Vleuten is", weet Ruben. "Hoelang is het geleden dat jij nog prestaties als die van Fem van Empel gezien hebt, Paul?"

 

Paul Herygers: "Dan kom ik uit bij Marianne Vos. Fem van Empel opent de debatten op een gelijkaardige manier."

 

"Ook de manier waarop ze crost en door het leven gaat. Er is maar 1 ding: wielrennen, wielrennen en nog eens wielrennen. Toch is de weg nog lang." 

 

"Op 1 januari gaat ze naar de wegploeg van Marianne Vos. Het is duidelijk dat haar ambities torenhoog zijn."

Gerelateerd: