Ga naar de inhoud

Europees kampioene Fem van Empel (20): "Ik wist dat er in Namen nog veel mogelijk is na pech"

Fem van Empel is op haar 20e voor het eerst Europees kampioene bij de elite. De jonge Nederlandse had pech in de beginfase van de cross, maar zette de scheve situatie meesterlijk recht. "Ik heb niet te veel nagedacht na mijn lekke band, want dan gaat het fout."

"In Namen is veel mogelijk na pech"

Voor Van Empel kon het EK in Namen eigenlijk niet slechter beginnen. Na een foutloze start stond ze in het begin van de tweede ronde plots te voet met een lekke band. 

 

Ze bleef kalm, liep terug naar de materiaalpost en wisselde van fiets. "Ik merkte dat mijn band heel snel leeg liep en dacht: "Het is alles of niets vandaag." Ik draaide terug en kon gelukkig snel een nieuwe fiets pakken", analyseerde Van Empel na haar 8e zege van het seizoen.

 

"Ik ben daarna in mezelf blijven geloven en heb vooral niet te veel nagedacht. Als je dat doet, dan gaat het fout. Ik wist dat het een rondje was waarin alles kon gebeuren. Ik heb ook eens gekeken naar de voorbije edities en wist dat er nog wel wat mogelijk was na pech."

 

In geen tijd dichtte Van Empel een gat van 30 seconden, waarna ze op het einde nog met Alvarado afrekende. "Ik merkte dat ze op de schuine kant over betere papieren beschikte en ik merkte dat ik op de klim het verschil kon maken. Dat heb ik ook gedaan."

 

Het seizoensbegin van Van Empel is uitstekend, wat volgt er nu? "Ik ga even wat minder focussen op het resultaat en wat meer duurtrainingen inlassen om ook tegen het einde van het seizoen nog een keer te kunnen pieken."

 

Hoe belangrijk is deze titel? "Heel belangrijk! Mijn wereldtitel bij de beloften was mentaal een domper omdat ik die trui niet kon showen, nu mag dat eindelijk wel."

Ik ga vanaf nu wat minder focussen op het resultaat en even wat meer duurtrainingen inlassen om ook tegen het einde van het seizoen nog een keer te kunnen pieken.

 

Fem van Empel

Alvarado: "Tot het einde blijven geloven"

Ceylin del Carmen Alvarado was na haar tweede plaats heel emotioneel in Namen. Wat kwam er allemaal naar boven? "Een beetje vanalles: tranen van vreugde, van verdriet, van ontlading,... Eindelijk is het eens geluk!"

 

"Ik ben er tot het einde in blijven geloven en ging ervanuit dat ik tot op de finishlijn kon strijden voor goud. We zaten in een 50/50-situatie en ik schatte mijn kansen best hoog in. Jammer genoeg is het dan niet gelukt om te winnen door die slipper, maar het was wel een mooie strijd."