Ga naar de inhoud

Kijk vanaf vrijdag naar Kampioenenjaar, de geboorte van de "gouden generatie"

 wo 12 oktober 2022 16:11

In de aanloop van het WK voetbal blikt Canvas in de zesdelige docureeks "Kampioenenjaar" terug op het seizoen 2010-2011 van KRC Genk. Mede dankzij de tieners Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois, die zich voor het eerst aan de voetbalwereld toonden, werd het toen kampioen. Vanaf vrijdag 14 oktober te zien op Canvas om 21.20 u of integraal op VRT MAX.

Omdat ook een aantal andere Belgische topvoetballers dat jaar voor het eerst het neus aan het venster staken, wordt naar die periode verwezen als de geboorte van de "gouden generatie", die in december een ultieme gooi doet naar de wereldtitel.

 

Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois zijn vandaag wereldsterren, maar dat magische jaar bij Genk was het begin van hun hemelbestorming. Voor enkele van hun ploegmaats was het dan weer een hoogtepunt dat ze later niet meer konden overtreffen. 

 

Het Genkse spitsenduo Ogunjimi-Vossen hield bij de Rode Duivels Romelu Lukaku op de bank en Anthony Vanden Borre maakte dat jaar bij Genk zijn eerste comeback. 

De start van de gouden generatie

Ook voor andere Belgische voetballers, zoals Romelu Lukaku, Axel Witsel en Steven Defour, was dat jaar een kantelpunt in hun carrière: de start van de fameuze "gouden generatie". 


"Kampioenenjaar" brengt het verhaal van de spelers die het hebben gemaakt, maar ook van zij die het niet gehaald hebben. Wat maakt dat de ene zich de beste van de wereld mag noemen, terwijl de andere nooit zijn potentieel heeft kunnen waarmaken?


Wat is het verhaal achter de schermen van de titel van KRC Genk en van de jongens die hem tegen alle verwachtingen in wonnen, na de wellicht meest bloedstollende en turbulente titelmatch ooit?


"Kampioenenjaar" is een productie van Borgerhoff & Lamberigts, het productiehuis dat eerder onder meer ook "Het Scheldepeloton" en "VDB. Ik ben god niet" maakte voor Canvas. 

Gerelateerd: