Ga naar de inhoud
programma Belgen op het WK  
zondag keirin (v) Nicky Degrendele out in 1e ronde
  puntenkoers (v) Lotte Kopecky 4e
  ploegkoers (m) Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche brons
  afvalling (m) Jules Hesters 4e
Belgen op het WK
vrouwen Shari Bossuyt
  Katrijn De Clercq
  Nicky Degrendele
  Lotte Kopecky
  Marith Vanhove
mannen Thibaut Bernard
  Tuur Dens
  Lindsay De Vylder
  Jules Hesters
  Gianluca Pollefliet
  Fabio Van den Bossche
  Noah Vandenbranden
  Brent Van Mulders

Fabio Van Den Bossche verovert BRONS in de puntenkoers, Lotte Kopecky wordt 6e in omnium

 vr 14 oktober 2022 21:55
Van Den Bossche was dolblij met zijn bronzen medaille.

Op de derde dag van het WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines heeft Fabio Van Den Bossche ons land een tweede medaille bezorgd. Onze jonge landgenoot veroverde brons na een razend spannende puntenkoers. Lotte Kopecky kon na haar wereldtitel in de afvalling geen vuist maken in het omnium en werd 6e.

Van Den Bossche verovert zijn eerste WK-medaille

Fabio Van Den Bossche begon vrijdag als schaduwfavoriet aan de puntenkoers. De Belgische belofte van 22 had afgelopen zomer nog brons veroverd in de ploegkoers op het EK aan de zijde van Robbe Ghys en kon met vertrouwen aan de race beginnen.

 

Na een behoudend wedstrijdbegin was Van Den Bossche de eerste van de medaillekandidaten die aan de boom ging schudden. Wat later pikten de Nederlander Havik, de Brit Perrett en de Amerikaan Koontz en de Australiër Strong hun wagonnetje aan. De vijf renners klopten op tafel en namen een bonusronde.

 

Wat volgde was een chaotische race, met om de haverklap aanvalspogingen. Bij de zoveelste poging kon Van Den Bossche nog een tweede bonusronde nemen, maar ook de concurrentie deed dat. Havik deed dat zelfs een derde keer, de Nederlander lag op goudkoers en gaf de wereldtitel niet meer af.

 

Maar achter Havik lag het veld nog open. Van Den Bossche fixeerde zich op het wiel van Perrett om een medaille veilig te stellen, maar de ervaren Duitser Roger Kluge kwam na een fenomenaal wedstrijdslot nog haasje-over spelen met Van Den Bossche. In de prangende slotsprint kon de Belg alsnog een medaille wegkapen: brons.

Gerelateerd:

Twee slechte nummers kosten Kopecky nieuwe medaille

Daags na haar goud in de afvallingsrace, kwam Lotte Kopecky al opnieuw in actie. In het omnium, dat ze door het afhaken van Shari Bossuyt pas laat aan haar programma toevoegde, behoorde onze landgenote opnieuw tot de topfavorieten.

 

Maar in het eerste nummer, de scratch, liep het al grondig mis voor Kopecky. In de slotronde zat onze landgenote nog in de voorste gelederen, maar door een kwakje van de Ierse Kay verloor Kopecky nog heel wat plaatsen. Ze werd 19e.

 

In de korte temporace, een soort puntenkoers van 7,5 kilometer, kon Kopecky niet echt een vuist maken. Ze werd 10e, een medaille leek ver weg. Met een derde plaats in de afvalling, het derde onderdeel, blies onze landgenote haar omnium nieuw leven in, maar voor een medaille moest ze zichzelf overtreffen in het slotnummer.

Dat slotnummer was de puntenkoers, het onderdeel waarin Kopecky vorig jaar nog wereldkampioene werd. Onze landgenote toonde meteen dat ze een medaille nog niet uit haar hoofd gezet had en trok veelvuldig ten aanval. Al snel pakte ze een bonusronde, maar daarna stokte het.

 

De concurrentie wist dat Kopecky mits een tweede bonusronde een medaille in handen had en counterde onze landgenote keer op keer. Het mirakel kwam er niet meer, Kopecky beëindigde het omnium als zesde. De wereldtitel was voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

Kopecky gaf in het slotnummer van het omnium nog alles, maar greep naast een medaille.
Gerelateerd:

wk baanwielrennen - 14 oktober

21:41

Kopecky eindigt zesde in omnium

Ondanks nog enkele pogingen is Lotte Kopecky niet meer in de buurt van de medailles geraakt. Onze landgenote, misschien wel de sterkste van het pak in de puntenkoers, eindigt uiteindelijk als zesde in het omnium. De wereldtitel is voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

21:28

Kopecky probeert het enkele keren, maar voorlopig raakt ze geen tweede keer weg. De tijd tikt weg, wanneer kiest ze opnieuw haar moment?

21:20

Kopecky pakt bonusronde!

Lotte Kopecky beseft dat ze ridder of mis moet spelen, wil ze nog iets bereiken in dit omnium. Ze gaat er al snel vandoor en verrassend genoeg springt niemand mee met onze landgenote. Ze stoomt door naar de eerste bonusronde van deze puntenkoers. Ze zal er nog eentje moeten pakken, wil ze nog een medaille veroveren, maar er is nog veel tijd.

21:10

Het is aan Lotte Kopecky in het afsluitende nummer van het omnium. Enkel met een geweldige puntenkoers kan onze landgenote nog kans maken op een medaille. 

20:57

Ganna verbluft met wereldrecord!

Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol op de individuele achtervolging in de verf gezet met een fantastisch wereldrecord. De Italiaanse sneltrein klopte zijn landgenoot Jonathan Milan in de finale en reed de vier kilometer in een recordttijd van 3'59"636. Daarmee doet hij drie tienden beter dan de 3'59"930 van de Amerikaan Ashton Lambie in 2021, op een hooglandbaan in Mexico nota bene.

20:30

Hoogland heerst op kilometer

Jeffrey Hoogland heeft zijn dominantie op de korte nummers in de verf gezet met goud op de kilometer. De Nederlander was anderhalve seconden sneller dan de Franse thuisfavoriet Landerneau. Even leek Hoogland zelfs op weg om het wereldrecord op een laaglandbaan te gaan verbeteren, maar hij bleef uiteindelijk net boven de magische 58 seconden-grens.

20:01

De uitzending op Canvas is afgelopen, maar op het kanaal van Ketnet gaat het wielerspektakel gewoon verder. Wie via onze livestream het WK volgt, moet zijn stream even refreshen.

19:55

Kopecky derde in de afvalling

Als kersverse wereldkampioene op de afvalling is Lotte Kopecky derde geworden op het nummer in de omnium. Daarmee blaast ze haar "meerkamp" nieuw leven in, al zal ze nog steeds een fenomenale puntenkoers uit haar benen moeten schudden om kans te maken op een medaille.

19:49

Kopecky zit attent vooraan, terwijl de mindere goden een voor een afvallen. Nog tien rensters in koers, waar strandt Kopecky?

19:36

Ondertussen is het weer tijd voor Lotte Kopecky. Onze landgenote staat na twee onderdelen slechts 14e in het omnium. Met de afvalling is het nu wel tijd voor een van haar beste onderdelen, meer bepaald het onderdeel waar ze gisteren wereldkampioene werd.

19:21

Van Den Bossche pakt brons!

Na een razendspannend slot heeft Fabio Van Den Bossche brons veroverd in de puntenkoers! In de slotsprint werd hij derde, voldoende voor een medaille. Roger Kluge verovert nog zilver, Youri Havik is wereldkampioen.

19:18

Van Den Bossche beseft dat brons wellicht het hoogst haalbare is en nestelt zich in het wiel van de Brit Perrett. Als hij hem voor blijft, heeft hij een medaille.

19:17
19:13

In een chaotische fase neemt Havik opnieuw een ronde, samen met een heel pakketje renners. De Nederlander lijkt op weg naar goud, Van Den Bossche staat voorlopig derde, maar er liggen nog kapers op de kust.

19:10

Van Den Bossche gaat opnieuw rond!

Het podiumkomt dichtbij voor Van Den Bossche, die opnieuw een bonusronde pakt, samen met concurrenten Havik, Perrett en de Australiër Strong. Van Den Bossche leidt met 58 punten, Perrett is vierde met 52 punten. Nog 35 ronden.

19:08

Als Van Den Bossche in deze fase van de wedstrijd nog zulke reacties in huis heeft, dan betekent dat veel goeds.

Renaat Schotte
19:03

Van Den Bossche blijft meebikkelen om de wereldtitel. Met een link manoeuvre kan hij als enige van de favorieten wegsluipen en relatief economisch vijf punten pakken. Zo staat hij met 35 punten voorlopig aan kop. Nog 57 ronden.

18:52

Van Den Bossche pakt ronde!

Na een lang uitgesponnen inspanning heeft Fabio Van Den Bossche een bonusronde te pakken. Samen met een Zweed koos hij het hazenpad en sloot hij aan bij de ontsnapte Amerikaan Koontz. Uiteindelijk kwamen ook nog de Nederlander Havik en de Brit Perrett aansluiten. De Zweed raakte net niet rond, de rest wel. Gaat het tussen de vier om de medailles?