Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

Chili en Peru stappen naar het TAS om Ecuador alsnog van het WK voetbal weg te houden

 vr 30 september 2022 18:21

7 weken voor de start van het WK voetbal blijven Chili en Peru de WK-deelname van Ecuador aanvechten. Beide landen stappen naar het sporttribunaal TAS omdat er gesjoemeld zou zijn met de identiteit van een Ecuadoriaanse speler.

De reden waarom Ecuador gediskwalificeerd zou moeten worden? Het zou met een Colombiaan de kwalificatiematchen hebben gespeeld.

 

De speler om wie het gaat, is rechtsachter Byron Castillo, die volgens Chili en Peru dus geen Ecuadoraan is. Bovendien is Castillo 3 jaar ouder dan hij zegt.

 

De Chileense voetbalbond diende daarom een klacht in, gestaafd met registratiedocumenten en een geboortecertificaat. Maar de FIFA verwierp de klacht.

 

Chili geeft de strijd niet op en trekt nu samen met Peru naar het TAS om Ecuador toch nog van het WK te weren.

 

Peru greep als 5e net naast een WK-ticket en hoopt dat het bij een diskwalificatie van Ecuador het vrijgekomen plekje krijgt.

 

Chili eindigde maar 7e in de WK-kwalificatie in Zuid-Amerika. Maar wanneer de wedstrijden waarin Castillo speelde forfaitnederlagen worden voor Ecuador, dan zou Chili naar de vierde plek springen en zich zo kwalificeren voor het WK.

 

Chili of Peru zou dan terechtkomen in de groep met Nederland, Senegal en gastland Qatar.