Ga naar de inhoud

"Iedereen gelijk voor de wet: Van der Poel kreeg als topsporter geen voorkeursbehandeling"

 ma 26 september 2022 08:13
Mathieu van der Poel verliet het WK als een dief in de nacht.

Tenzij er toch nog problemen opduiken, stapt Mathieu van der Poel deze voormiddag (Belgische tijd) het vliegtuig op richting zijn thuishaven. Zonder wereldtitel, maar wel met een flinke Australische kater. Correspondente Eveline Masco: "In Australië is er een zeer lage tolerantie voor geweld."

Het is intussen breed uitgesmeerd: Mathieu van der Poel kreeg het de avond voor het WK aan de stok met enkele tienermeisjes die op zijn hoteldeur hadden gebonkt en de hele soap mondde uit in een aanklacht en een opgave op het WK.

 

Van der Poel, van wie het paspoort was afgenomen, zou normaal dinsdag voor de rechter verschijnen, maar de zaak werd een dag vervroegd.

 

"Zijn advocaat had door de reisplannen van Van der Poel gevraagd om de zaak sneller voor te brengen en de rechter heeft daar gehoor aan gegeven", duidt correspondente Eveline Masco in De Ochtend op Radio 1.

 

Van der Poel krijgt een boete van 1.500 dollar, iets meer dan 1.000 euro. Is dat een zware straf? "Het is geen riant bedrag, maar er is bij Van der Poel natuurlijk imagoschade."

 

"Anderzijds loopt ook het hotel schade op. Online zijn de reviews sinds het incident bijzonder negatief en je kunt wel vermoeden wie daar achter zit: fans van Van der Poel."

 

"Het argument van de rechter was dat hij het recht in eigen handen genomen heeft door zelf op de meisjes af te stappen. Volgens hem was de beveiliging van het hotel bellen een betere oplossing geweest."

"Minstens evenveel aandacht voor Evenepoel als voor Van der Poel"

Het was van bij het begin duidelijk: in Australië tilt men zwaar aan dergelijke feiten. 

 

"Er is hier een zeer lage tolerantie voor geweld", bevestigt de correspondente down-under. "Ook bij vechtpartijen in het nachtleven heb je zware straffen."

 

"En in het dossier van Van der Poel heb je de verzwarende omstandigheid dat het om minderjarigen gaat. De rechter is er niet mals om geweest."

 

Het kamp-Van der Poel gaat nog in beroep, maar de terugreis wordt niet gehinderd. Het is wel duidelijk dat de Nederlander als topsporter geen voorkeursbehandeling gekregen heeft.

 

"Klopt: iedereen is gelijk voor de wet. Denk ook aan de zaak van Novak Djokovic, die begin dit jaar zonder vaccin naar de Australian Open was getrokken. Ook hij kreeg die voorkeursbehandeling niet."

 

"Integendeel: iemand die zo bekend is, wordt vaak een voorbeeldfunctie toegeschreven. Dat het om een topsporter ging daags voor een grote wedstrijd, daar hield de rechter geen rekening mee."

Iemand die zo bekend is, wordt vaak een voorbeeldfunctie toegeschreven. Dat het om een topsporter ging daags voor een grote wedstrijd, daar hield de rechter geen rekening mee.

Correspondente Eveline Masco vanuit Australië

In het wielergekke Europa veroorzaakte de vaudeville een schokgolf. Liggen ze er in Australië wakker van?

 

"Het WK wielrennen is in de Australische media een beetje verdrongen geweest door enkele andere grote evenementen dit weekend."

 

"In de verslaggeving ging het over Remco Evenepoel, het brons van Michael Matthews en ook Mathieu van der Poel."

 

"Maar er was minstens evenveel aandacht voor Evenepoel als voor Van der Poel."

Gerelateerd: