Ga naar de inhoud

Teelbalkanker vastgesteld bij Noorse skilegende Askel Lund Svindal (39)

 za 24 september 2022 17:50
Svindal geldt als een van de meest succesvolle alpineskiërs ooit.

Slecht nieuws voor Aksel Lund Svindal. De voormalige topskiër heeft teelbalkanker, zo maakte hij bekend op Instagram. "De voorspellingen zijn wel positief", deelde hij mee. Svindal werd in zijn carrière tweemaal olympisch en vijfmaal wereldkampioen in het alpineskiën. 

"Ik voelde een verandering in mijn lichaam, maar wist niet zeker wat het was en besloot een controle te ondergaan", zo schreef de intussen 39-jarige Svindal. "Mijn arts stuurde me meteen door naar het ziekenhuis en daar werden de vermoedens bevestigd: teelbalkanker."    

 

Nadien werd er geen tijd verloren en volgden bijkomende tests, scans en uiteindelijk ook een operatie. "Na de eerste week wist ik dat de voorspellingen positief waren. Dat heb ik te danken aan het snelle handelen."   

 

Begin 2019 zette Svindal een punt achter een rijkgevulde carrière, na aanhoudende knieproblemen. De Noor veroverde twee gouden medailles op de Winterspelen. In 2010 won hij in Vancouver de super-G, acht jaar later in Pyeongchang de afdaling. 

 

Hij won ook vijf wereldtitels (de reuzenslalom, combiné en tweemaal de afdaling) en pakte twee eindzeges (2007 en 2009) in de werelbeker. In 2016 kwam hij in Kitzbühel zwaar ten val, waarna het mijn zijn knie nooit helemaal weer goed kwam.    

 

De voorbije weken en maanden werd bij liefst vier spelers in de Duitse Bundesliga teelbalkanker vastgesteld. Het gaat om Dortmund-aanvaller Sébastien Haller, Jean-Paul Boëtius en Marco Richter (beiden Hertha), en Timo Baumgartl van Union Berlijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: