Ga naar de inhoud

Drama in Turkije: Jago Geerts valt een keer te veel, Tom Vialle kaapt de wereldtitel weg

0 / 0

Jago Geerts is er in Turkije niet in geslaagd zijn leiderspositie in het WK MX2 te verzilveren met een titel. Onze landgenoot moest in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen na enkele tuimelpertes zijn meerdere erkennen in Tom Vialle. Geerts moet zich tevreden stellen met de 2e plaats in de GP en daardoor ook de 2e plaats in het wereldkampioenschap, op amper 4 punten van zijn Franse concurrent.

Jago Geerts had met zijn Yamaha de beste troeven in handen om de eerste Belgische wereldkampioen motorcross in 15 jaar te worden.

 

Met 2 WK-punten bonus op zijn grote concurrent Tom Vialle (KTM) begon onze landgenoot aan de allerlaatste Grote Prijs van het seizoen, in Afyonkarahisar (Turkije).

 

In reeks 1 voerde Vialle meteen het hoge woord. Geerts was al snel op achtervolgen aangewezen en toen hij tot overmaat van ramp het evenwicht verloor, was de vogel gaan vliegen. Op ongenaakbare wijze versierde Vialle de reeksoverwinning, voor Geerts.

 

En zo waren de rollen plots omgekeerd: nu was het Vialle die virtueel leidde in het wereldkampioenschap. Al had zijn ene puntje voorsprong op Geerts nog niets te betekenen. Als Geerts minstens 4e zou eindigen in reeks 2 en als hij daarin Vialle achter zich zou houden, dan nog zou Geerts de titel pakken.

 

In een bloedstollende tweede reeks nam Geerts de kopstart. Maar Vialle bleek eens te meer van geen kleintje vervaard en nam het commando al snel over. Tot de Fransman in een bocht in de fout ging en pardoes tegen de grond smakte.

 

Pech echter ook voor Geerts, want onze landgenoot reed op zo'n korte afstand dat hij de gevallen Vialle niet meer kon ontwijken. Vialle krabbelde snel overeind, Geerts had wat meer tijd nodig om weer op zijn motor te geraken.

 

Maar Geerts gooide de handdoek niet in de ring. Hij kwam terug tot een kleine 5 seconden tot aan de kant plots een gele vlag getoond werd. Buiten beeld was Geerts een tweede keer gevallen, waardoor zijn achterstand op Vialle opliep tot 12 seconden.

 

Met de moed der wanhoop probeerde Geerts die kloof opnieuw te dichten, maar daar had hij de tijd niet meer voor. Al reed hij nog zo snel, Vialle kon controlerend richting zijn tweede wereldtitel snorren.

 

Dikke pech dus voor Geerts, die een keer te veel viel. Geerts hoopte in Turkije de eerste Belgische wereldkampioen motorcross te worden sinds Sven Breugelmans in 2008 de titel pakte in de MX3.

4 luttele punten tussen 1 en 2

In de eindstand van het WK zien we Vialle staan met 758 punten. Jago Geerts eindigt na een ultraspannend kampioenschap met 754 punten. 

 

De 22-jarige Jago Geerts staat nu al voor de vierde keer op het eindpodium van het WK MX2, maar nog nooit mocht hij op de hoogste trede stappen. 

 

De voorbije twee jaar werd Geerts ook vicewereldkampioen, in 2021 achter de Fransman Maxime Renaux en in 2020 een eerste keer achter Tom Vialle.

 

In 2019 eindigde hij als derde achter de Spanjaard Jorge Prado en de Deen Thomas Kjaer Olsen.

Video-tweets:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
MX2 van Turkije
15:50
Champagne voor Tom Vialle
15:43
Vialle is wereldkampioen!

De race zit erop: Vialle rijdt als eerste over de streep en steekt de handen in de lucht. De Fransman is opnieuw wereldkampioen MX2.

Even later legt Jago Geerts beslag op de tweede plaats in de tweede reeks én de eindstand van het WK.

15:41
Vialle is zegezeker

Als Vialle geen grote fout meer maakt, is hij wereldkampioen. Geerts kan deze kloof (5"350) niet meer dichtrijden zonder een Frans ongeluk.

15:40
Nog 2 ronden

Money time! Vialle zet zijn snelste sectortijd neer op het moment dat het moet. Geerts moet dus toch weer een beetje terrein prijsgeven, onze landgenoot rijdt op een kleine 6 seconden van Vialle.

15:38
Geerts komt weer dichter!

Nog 4"836 is de kloof tussen Vialle en Geerts. Opgeven staat duidelijk niet in het woordenboek van Geerts.

Vialle moet het nu stilaan op zijn heupen krijgen...

15:37
Geerts zet alles op alles

Geerts draait de kraan helemaal open. Zijn achterstand op Vialle bedraagt nog 7,5 seconde. 

En jawel, zo krijgt Geerts zijn concurrent weer in het vizier. Zou het dan toch nog kunnen?

15:34
Nog zo'n 10 seconden voor Vialle

Nog 5,5 minuut + 2 ronden hebben we in Turkije voor de boeg.

Tom Vialle is virtueel wereldkampioen, Jago Geerts snort als nummer 2 rond, op inmiddels 9"831 van Vialle.

15:32
Kan het nog?

Geerts rijdt snel rond, maar Vialle zit momenteel in een zetel. Er moet al een klein mirakel gebeuren voor Geerts om de wereldtitel nog te pakken.

Maar iedereen weet: in de sport zit het geluk soms in een klein hoekje...

15:28
Geerts valt opnieuw!

De gele vlag gaat de hoogte in. Er is iets gebeurd!

Wat blijkt: buiten beeld is Geerts een tweede keer gevallen. Daardoor verliest onze landgenoot opnieuw kostbare tijd.


De achterstand van Geerts op Vialle bedraagt momenteel 12 seconden. Nu wordt het plots wel héél moeilijk...

15:26
Geerts achtervolgt

Geerts rijdt een kleine 5 seconden achter Vialle. De voorsprong van de Fransman lijkt op het eerste gezicht groot, maar het is zeker nog niet gespeeld.

15:25
Drama: Vialle valt, Geerts vliegt erover
15:22
De tenoren vallen!

In een bocht, na 13 minuten wedstrijd, gaat Vialle tegen de vlakte. Geerts kan de Fransman niet ontwijken en duikt erover. Vialle krabbelt als eerste overeind, Geerts verliest wat meer tijd.

15:20
Voorzichtig blijven

Het mag duidelijk zijn dat elk foutje in deze fase van het kampioenschap dodelijk is. Té grote risico's kan Geerts nu dus nog niet nemen. Hij houdt Vialle in elk geval goed in het vizier.

15:18

Geerts jaagt Vialle goed op. Onze landgenoot ging zonet (heel) eventjes voorbij de Fransman, maar Vialle zet meteen orde op zaken.

15:15
Vialle haalt Geerts in
15:15
Spanning is te snijden

We krijgen een titanenstrijd, dat kunnen we nu al zeggen. Vialle en Geerts op 1 en 2. Geerts rijdt net achter zijn grote concurrent. Het kan - uiteraard - nog alle kanten uit.

15:12
Vialle draait de rollen om

Vialle onderneemt een eerste aanval op Geerts en hij slaagt meteen in zijn opzet. Vialle nu op 1, Geerts op 2.

15:12
Geerts pakt de kopstart