Na zijn goede prestatie op Wimbledon begint David Goffin aan de US Open met twee voeten op de grond. De Noord-Amerikaanse ondergrond ligt de Belgische nummer een bij de mannen voorlopig niet. Anderzijds heeft Wimbledon hem vertrouwen gegeven: soms is het een kwestie van juist puzzelen.
Na zijn kwartfinale op Wimbledon begon David Goffin in augustus aan een reeks toernooien in Noord-Amerika ter voorbereiding op de US Open. De pijnlijke constante: in Washington, Montreal, Cincinnati en Winston Salem sneuvelde hij telkens in de eerste ronde.
Goffin zoekt zelf uiteraard ook naar een uitleg daarvoor. "Ik vind momenteel het goede gevoel niet", zei hij tijdens een persconferentie aan de Belgische pers.
"De omstandigheden zijn heel anders dan de voorbije maanden. Het spel gaat hier sneller, de ballen zijn kleiner en ik krijg er geen controle op."
"Op gras en gravel liep het goed. In Noord-Amerika lukt het niet, maar ik blijf werken. Doordat ik weinig controle voelde, was ik niet relax en dat heb ik nodig."
"Ik speelde in die vier toernooien met veel ups en downs, maar er waren ook goede momenten. Het zou helpen als ik als iets constanter zou kunnen presteren."
Wat ik onthoud van dit jaar, is dat goede prestaties nooit ver weg zijn. Op Wimbledon was ik twee of drie punten verwijderd van mijn beste resultaat uit mijn carrière.
Puzzelstukjes
Op de US Open is de 1/8e finale het beste resultaat dat David Goffin de afgelopen jaren kon halen.
De kwartfinale om Wimbledon heeft Goffin wel een inspirerende les geleerd. Een goed resultaat op een toptoernooi ligt binnen zijn mogelijkheden. Hij moet daarvoor wel alle puzzelstukjes op de juiste plaats krijgen, maar dat gebeurt soms net wanneer je de moed bijna hebt opgegeven.
"Wat ik onthoud van dit jaar, is dat goede prestaties nooit ver weg zijn. Als alles goed gaat. Op Wimbledon was ik twee of drie punten verwijderd van mijn beste resultaat uit mijn carrière, een halve finale van een grandslamtoernooi."
"Fysiek voel ik me goed en ik ben gemotiveerd. Nu moet ik proberen vertrouwen te winnen. Er bestaan geen mirakels. Ik moet gewoon alles geven."
Zijn coach, Germain Gigounon, kan misschien helpen om tijdens de match het laatste puzzelstukje te leggen, want in New York is het toegestaan om overleg te plegen. "Dat kan nuttig zijn, maar ik hou geen monologen met mijn coach", zegt Goffin.
"Ik houd het kort over wat goed of slecht is. En ook aanmoedigingen geven extra moed."
Herkend op hotel door Serena Williams
De twee tennissterren die de gesprekken domineren in New York zijn Novak Djokovic en Serena Williams.
Zijn keuze om zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus kost Djokovic na de Australian Open ook zijn deelname aan de US Open.
"Het is zijn keuze, maar het is jammer dat een van de beste spelers ter wereld er niet bij is op een van de belangrijkste toernooien van het jaar. Op Wimbledon speelde hij en won hij op een ongelooflijke manier, maar ik respecteer zijn keuze", zegt Goffin.
Serena Williams neemt afscheid van het publiek in New York.
"Haar palmares is indrukwekkend, maar voor mij was ze vooral altijd de grote rivale van Kim Clijsters en Justin Henin. Ik keek naar de finales en halve finales waarin ze tegen elkaar speelden."
"Persoonlijk ken ik haar niet. Een paar jaar geleden verbleven we in hetzelfde hotel tijdens een vakantie. Ik vroeg me af of ze me zou herkennen. En dat bleek zo te zijn, maar langer dan drie minuten hebben we niet gepraat."