Ga naar de inhoud

Kris Meertens: "Met Ben Broeders is er een nieuwe Belgische winnaar opgestaan"

 di 21 juni 2022 11:39
Ben Broeders won de Diamond League-meeting in Parijs.

Polsstokspringer Ben Broeders (26) verbaasde met winst op de Diamond League-meeting in Parijs. Slechts 3 Belgen deden hem dat voor: Kevin Borlée, Philip Milanov en Nafi Thiam. "Dit doet het beste verhopen voor de drukke atletiekzomer met een EK en een WK", zegt Sporza-commentator Kris Meertens in De Tribune.

Ben Broeders won de Diamond League-meeting na een sprong over 5,80m. "Hij is veel regelmatiger geworden", zegt Meertens. "Het is echt wel een straffe prestatie."

 

De commentator is lovend over de ingesteldheid van Broeders: "Hij was al een groot talent, maar springt nu regelmatig rond die 5,80m. Vooral de intentie vond ik knap."

 

"Hij wist dat wereldrecordhouder Mundo Duplantis niet ging afzakken naar Parijs. Die is buiten categorie en onmogelijk te verslaan. De Zweed springt zelfs over 6 meter, dat kan Ben Broeders (nog) niet."

 

Toch schat Meertens de prestatie van Broeders hoog in. "Hij is een winnaar geworden, dat wil niet zeggen dat hij naar een medaille kan springen op een WK of EK, maar hij doet mee voor de prijzen. Dat vind ik knap."

Op de Olympische Spelen in Tokio kon Broeders zich niet plaatsen voor de finale.

Outsider op WK

De Belgische atletiek kende al hoogtepunten met Nafi Thiam, Noor Vidts, Bashir Abdi en de Tornados. "Maar nu hebben we opnieuw een Belgische winnaar. De winst in de Diamond League-meeting is echt wel bijzonder knap. Er zijn niet zoveel Belgen die al eens gewonnen hebben."


De overwinning geeft een boost aan het vertrouwen van Broeders, zeker met het oog op het WK dat op 15 juli begint in het Amerikaanse Eugene. "Hij is een outsider, maar voor een medaille moet het echt wel meezitten." 


Daar zal hij wel wereldrecordhouder Mundo Duplantis tegenkomen. "De Zweed is de beste, zonder pech zal hij winnen. Vergeet ook de Amerikanen niet in eigen land.  Als zij op niveau presteren, zal het moeilijk worden om een medaille te pakken. Maar top 5 is mogelijk", voorspelt Meertens.


Op het EK in München, dat op 15 augustus van start gaat, wordt het wel een ander verhaal. "Daar zijn geen Amerikanen, maar je hebt er uiteraard wel nog de ongenaakbare Zweed Duplantis." Die kloppen wordt moeilijk, maar dat er iets mogelijk is bewees Broeders in Parijs.

Gerelateerd: