Ga naar de inhoud

Nafi Thiam nog niet op haar sterkst op Gouden Spike, Somers plaatst zich voor EK

 za 11 juni 2022 22:12

Nafi Thiam heeft zaterdag op de Gouden Spike in Leiden de 100 meter horden gelopen in 13"66. In het verspringen eindigde ze als tweede met 6m54. Michael Somers plaatste zich voor de 10.000 meter op het EK atletiek in München in augustus.

Nafi Thiam was naar Leiden gereisd om op de 100m horden beter te doen dan bij haar seizoensopener in Lokeren, toen ze 13'58 klokte, maar dat lukte niet. De winst ging in 13'14 naar de Nederlandse Maayke Tjin A-lim.

 

Thiam bleef wel de Nederlandse bronzenmedaillewinnares van in Tokio op de zevenkamp Emma Oosterwegel voor, Oosterwegel klokte 13'72.

 

In het verspringen genoot Thiam bij haar beste poging van een rugwind van 2,4 meter per seconde, waardoor haar prestatie niet homologeerbaar is. Haar op één na beste sprong bedroeg 6m34. Het nationale record van Thiam in het verspringen bedraagt 6m86.

 

Thiam kwam in Leiden pas voor het eerst in actie in het verspringen na haar rugblessure. De winst ging met 6m56 naar de Litouwse Jogaile Petrokaite.

 

"Het was een dag van hoogtes en laagtes, maar al bij al vertrek ik toch met een positief gevoel naar huis. Ik zit op het juiste spoor richting WK", zei Thiam. "Met de horden ben ik eerlijk gezegd wel ontgoocheld, omdat ik weet dat ik meer waard ben." 

 

"Op dit moment wil ik vooral ritme opdoen en zijn mijn resultaten niet primordiaal, maar natuurlijk zie je toch altijd liefst een goed resultaat op het bord staan. Mijn start was niet top, maar mijn tweede wedstrijddeel was wel beter dan in Lokeren."

Trainer Lespagnard: "Op BK atletiek doet Nafi het verspringen"

Net als zijn poulain was coach Roger Lespagnard gematigd tevreden met de resultaten van Nafi Thiam zaterdag. "Ik twijfel tussen zesenhalf en zeven op tien."

 

Op de horden bleef Thiam ruim boven haar persoonlijk record van 13'34 "Daar miste ze wat "dash". Haar start was niet geweldig en ook daarna zie je dat ze nog wat ritme mist, maar goed, dat is ook de reden waarom we naar hier komen."

 

Over het verspringen was Lespagnard wel tevreden. "Voor een eerste verspringcompetitie van het jaar is dit een goed resultaat, zeker gezien de voorgeschiedenis van rugklachten. Ze heeft op training geen enkele keer met een wedstrijdaanloop gesprongen, dus we kwamen naar hier om ritme te zoeken, en dat is goed gelukt. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer ze de plank echt agressief aanviel, zoals het hoort."

 

 Volgende zaterdag werkt Thiam bij de Diamond League in Parijs het hoogspringen af. "De weinige trainingen die ze daarvoor gedaan heeft, waren niet slecht", aldus Lespagnard. "Ik zie haar 1m90 of 1m91 springen." Het persoonlijk record van Thiam staat op 2m02, maar vorig jaar kwam ze niet hoger dan 1m92. 

 

Lespagnard verklapte in Leiden ook aan welke discipline de tweevoudige olympische kampioene een week later op het BK atletiek in Gentbrugge deelneemt. "Daar gaan we voor verspringen opteren, zodat ze dat nog een tweede keer in de benen heeft voor het WK", besloot hij.

Michael Somers plaatst zich voor EK in München op 10.000 meter

Michael Somers plaatste zich in Leiden voor het EK op de 10.000 meter. De nummer vijf van het jongste EK veldlopen finishte als derde in een tijd van 27'53"50. 

 

De limiet voor het EK-atletiek in München in augustus bedraagt 28'15"00, maar omdat er eerder al vijf Belgen onder die limiet liepen, moest Somers vooral maken dat hij zich bij de snelste drie landgenoten schaarde. Er mogen slechts drie atleten per land naar het EK.

 

Met zijn nieuwe persoonlijk record beschikt Somers over de derde tijd na Isaac Kimeli en Bashir Abdi. Simon Debognies, Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi vallen in principe jammerlijk uit de boot, tenzij Abdi aan deelname verzaakt na zijn WK-marathon in juli. Dan mag Debognies naar München.

 

Bouchikhi dook zaterdag in Leiden met 28:10.22 overigens al voor de derde keer onder de EK-limiet, maar hij blijft pas de zesde Belg.

Gerelateerd: