Ga naar de inhoud

Monami: "Vrouwentennis is momenteel niet aantrekkelijk, maar ik zie nieuwe persoonlijkheden"

 ma 6 juni 2022 21:30
Wim De Coninck en Dominique Monami waren de gasten in De Tribune.

Als Rafael Nadal de koning van het mannentennis is op gravel, heeft Iga Swiatek zich stevig op de troon gehesen als koningin van het vrouwentennis tout court. In onze podcast De Tribune sprak Dominique Monami zich kritisch uit over het vrouwentennis van de laatste jaren, maar ziet ze beterschap voor de toekomst.

Weet u hoe lang het geleden is dat een vrouw twee jaar na elkaar Roland Garros won? Van 2007. Toen Justin Henin drie jaar na elkaar zegevierde. Met twee zeges in drie jaar deed Iga Swiatek even goed als Serena Williams tussen 2013 en 2015. De Amerikaanse was de laatste die twee keer kon winnen op drie edities.

 

Serena Williams was ook de laatste echte koningin van het vrouwentennis. En ook al lijkt een dominante factor in een sport niet goed voor de spankracht, vrouwentennis is volgens Dominique Monami gebaat bij een nieuwe sterke figuur.

 

"Momenteel vind ik het vrouwentennis totaal niet aantrekkelijk", zei Monami in De Tribune. "Het probleem is dat er geen constante is. Swiatek is dat nu wel." 

 

"Oké, dan kan het een beetje saai worden, maar wat ik goed vind aan de Poolse is haar persoonlijkheid. Ze is leuk om naar te kijken én om naar te luisteren."

Je hebt vrouwen met karakter nodig in je sport. 

Dominique Monami

Na de finale op Roland Garros sneed de nog maar 20-jarige Iga Swiatek de oorlog in Oekraïne aan tijdens haar overwinningsspeech. 

 

"Het is goed dat het vrouwentennis opnieuw een leading lady heeft", vindt Monami. "Dat heeft het vrouwentennis lang gemist na de periode met Justine Henin, Kim Clijsters en Serena Williams."

 

"Eindelijk zie ik opnieuw vrouwen met een mening, want ook Coco Gauff - nog maar 18 jaar - sprak zich uit (tegen wapengeweld in de VS)." 

 

"Het is belangrijk dat het niet alleen om tennis draait, maar ook over wat er gebeurt in de wereld. Je hebt vrouwen met karakter nodig in je sport. Wie Swiatek nu nog niet kent, zal de volgende maanden nog veel over haar horen."

De beste Belgische vrouw in het tennis is momenteel Elise Mertens. Mertens staat op de 29e plaats op de WTA-ranking en werd in Parijs gewipt door de latere finaliste Coco Gauff. 

 

"Ik vond de beste match van Elise Mertens op Roland Garros haar wedstrijd tegen Gauff", zei Dominique Monami. "Ze verloor uiteindelijk wel kansloos, maar haalde toch opnieuw de vierde ronde, dat moeten we niet onderschatten." 

 

"Mertens is constant, maar wat ze mist voor mij is de verbetenheid om er nog harder voor te gaan om in die top tien te geraken."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

Gerelateerd: