Ga naar de inhoud

Roland Garros is weer Poland Garros: Iga Swiatek blaast Coco Gauff weg in de finale

Roland Garros, finale

Iga Swiatek (2, crown1)
Coco Gauff (3, crown18)
6
1
1
6
2
3

Iga Swiatek heeft voor de tweede keer in haar carrière Roland Garros gewonnen. De 21-jarige nummer één van de wereld was in de finale heer en meester. Coco Gauff, amper 18 jaar, kon enkel in de tweede set even een vuist maken. 

Coco Gauff had de ondankbare taak om in haar eerste grandslamfinale de onverslaanbare Iga Swiatek te ontmoeten.

 

De Poolse aasde op haar 35e overwinning op een rij en ze zette meteen haar tanden in haar prooi.

 

In geen tijd liep Swiatek 4-0 uit en het eerste spelletje voor Gauff bracht ook geen verlossing voor de Amerikaanse.

 

Na een halfuur was de toon met 6-1 gezet, maar met nieuwe moed probeerde Gauff uit een ander vaatje te tappen.


Dat resulteerde zowaar in een vroege break, maar na een kort dipje met ongebruikelijk veel fouten herpakte Swiatek zich weer pijlsnel.

 

Gauff was uiteindelijk een speelbal van de Poolse stuurvrouw en moest met tranen in de ogen inbinden na 6-1 en 6-3.

 

Swiatek evenaart dus de zegereeks van Venus Williams met 35 overwinningen op een rij. Dit is ook haar 6e opeenvolgende titel na Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart en Rome. 

Fase per fase

  1. 16 uur 20. Set 2: 6-3. Job done: Iga Swiatek was heer en meester in deze finale en wint Roland Garros voor de tweede keer in haar carrière (na 2020).  .
  2. 16 uur 16. Set 2: 5-3. Coco Gauff rekt de finale nog een beetje. Nu is het aan Iga Swiatek om de klus op haar eigen opslag te klaren.  .
  3. 16 uur 11. Set 2: 5-2. De verantwoordelijken voor de ceremonie mogen hun stoeltje verlaten: Iga Swiatek is weer helemaal op kruissnelheid.  .
  4. 16 uur 07. Set 2: 4-2. Was de opflakkering van Coco Gauff van korte duur? Iga Swiatek zet orde op zaken en lijkt richting een nieuwe titel door te stomen.  .
  5. 16 uur 01. Set 2: 2-2. Is dit weer een momentum change? Iga Swiatek wist de break uit, alles is weer in evenwicht in deze set.  .
  6. 15 uur 57. Set 2: 1-2. Iga Swiatek zit nu al bijna aan haar foutenlast van in de eerste set, Coco Gauff heeft haar spel opgekuist. Voorlopig blijft de break overeind.  .
  7. 15 uur 50. Set 2: 0-1. Hebben we toch een finale? Het beeld kantelt. Iga Swiatek is plots niet meer foutloos op haar opslag en Coco Gauff benut haar eerste breakkans van de match. Nu moet ze bevestigen.  .
  8. 15 uur 43. Set 1: 6-1. Na iets meer dan een halfuur zetten we een punt achter het eerste bedrijf. Iga Swiatek is voorlopig gewoon een klasse te sterk. Coco Gauff levert haar opslag ook een 3e keer in en moet bij het tweede setpunt het hoofd buigen.  .
  9. 15 uur 35. Set 1: 4-1. Opluchting bij de underdog in deze finale: Coco Gauff staat op het scorebord. Werkt dat eerste spelletje bevrijdend?  .
  10. 15 uur 27. Set 1: 3-0. Het ziet er niet meteen rooskleurig uit voor Coco Gauff. De Amerikaanse verloor meteen haar opslagspel en moet nu ook een tweede break toestaan. Iga Swiatek moest er deze keer wel voor werken: pas de 5e breakbal was de goeie.  .