Ga naar de inhoud

BEKIJK: Hij doet het! Matthieu Bonne rondt 8e triatlon op Canarische Eilanden af: "Zwaarste inspanning ooit"

 vr 13 mei 2022 09:25
Nummer 8: Matthieu Bonne rondt een loodzware inspanning met succes af.
Nummer 8: Matthieu Bonne rondt een loodzware inspanning met succes af.

Het is Matthieu Bonne gelukt. In 8 dagen tijd heeft hij 30,88 kilometer gezwommen, 1.441,6 kilometer gefietst en 337,56 kilometer gelopen: goed voor 8 loodzware triatlons op evenveel Canarische Eilanden. Dat allemaal met gemiddeld 3 uur nachtrust en hallucinaties door vermoeidheid. "Op een pijnschaal van 1 tot 10 voelde het echt als 12 aan.", reageert Bonne na aankomst.

"Ik ben zo ongelofelijk moe en moet alles nog eens goed laten bezinken. Ik besef nog niet goed wat er de voorbije 8 dagen gebeurd is", waren de eerste woorden van Matthieu Bonne na zijn buitenaardse prestatie.

 

8 dagen lang werkte hij een loodzware triatlon af. De laatste op La Graciosa was nog net dat tikkeltje zwaarder. Omdat het eiland niet geasfalteerd is, moest Bonne op onverharde paden zijn fietstocht en marathon afwerken. Geen sinecure op het mulle zand van het Canarische Eiland.

 

De Kamp Waes-deelnemer had het eiland bewust nog niet verkend, om zijn triomftocht van een vleugje mysterie te voorzien. Om zeker tijdig de finish te halen, startte Bonne om 5.15 uur in de ochtend, de verlossing volgde om 23.30 uur lokale tijd.

Het was zo zwaar, maar tegelijkertijd heb ik enorm genoten.

Matthieu Bonne

Matthieu Bonne bereikte zijn doel en kon de emoties moeilijk bedwingen na 8 helse dagen. "Het was zo zwaar, maar tegelijkertijd heb ik enorm genoten. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om deze onwaarschijnlijke tocht tot een goed einde te brengen, met in mijn buurt de mensen die ik het liefst zie." 

 

De ultraloper kreeg coaching van voormalig Ironman-kampioen Luc Van Lierde. "Zonder de goeie begeleiding van coach Luc en de immense steun die ik iedere dag gekregen heb van mijn team zou dit niet mogelijk geweest zijn", gaf Bonne toe.

Op de slotdag kreeg Bonne enkel onverharde wegen voorgeschoteld.
Op de slotdag kreeg Bonne enkel onverharde wegen voorgeschoteld.

Hallucinaties door slaaptekort

Coach Luc Van Lierde had Bonne aangeraden om niet te snel de eerste triatlons te voltooien. Zo wilde hij vermijden dat zijn poulain zichzelf zou voorbijsnellen en op het einde zonder energie zou vallen. 

 

Ondanks de korte nachten, de 2.500 hoogtemeters die hij gemiddeld moest overwinnen, de harde wind en hoge temperaturen, legde Matthieu de eerste 4 triatlons af in een gemiddelde van 11 uur en 43 minuten.

 

De nachten met nauwelijks 3 uur slaap begonnen zijn tol te eisen naar het einde toe. Op dag 6 was het de beurt aan Fuerteventura, waar Bonne zichzelf meermaals tegenkwam: "De vermoeidheid begon toen enorm door te wegen. Ik begon door het continue slaaptekort te hallucineren tijdens mijn fietstocht. Het was ook nog eens erg warm."

Als je een doel voor ogen hebt, dan doe je er alles aan en ga je nog eens extra door de muur.

Matthieu Bonne

Toch gaf de avonturier niet op: "De laatste 25 kilometer van mijn marathon deden zo veel pijn. Op een pijnschaal van 1 tot 10 voelde het echt als 12 aan. Maar als je een doel voor ogen hebt, dan doe je er alles aan en ga je nog eens extra door de muur."

 

Een prestatie waar ook coach Van Lierde veel lof voor heeft. "Die slapeloze nachten waren echt de boosdoener, maar hij heeft het toch gehaald. Chapeau daarvoor. Het is niet zomaar dat iemand het al meerdere keren probeerde en niet verder raakte dan het 3e eiland", wist de ex-triatleet.

 

Matthieu Bonne blijft nog even vertoeven op de Canarische eilanden. Niet om nog meer kilometers te vreten, wel om wat oververdiende nachtrust in te halen.

Bekijk de finish van Bonne op La Graciosa:

Matthieu Bonne kan terugkijken op een hels avontuur.
Matthieu Bonne kan terugkijken op een hels avontuur.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
De 8 eilanden die Bonne trotseerde.
Gerelateerd: