Ga naar de inhoud
UEFA Champions League
speeldag 1

Vandenbempt: "Voor Chelsea is het misschien laatste kans op het allerhoogste niveau"

 wo 6 april 2022 08:28
Timo Werner klopt Thibaut Courtois op Stamford Bridge vorig seizoen.

Villarreal ontvangt Bayern München, maar de komst van Real Madrid naar Stamford Bridge is dé smaakmaker van vanavond in de Champions League. In onze podcast De Tribune blikten Aster Nzeyimana en Peter Vandenbempt vorige week al vooruit.

Ploeg zonder identiteit

Wie de ruim 180 minuten voetbal tussen PSG en Real zag in de 1/8e finales, weet dat het een half mirakel is dat Real Madrid in de kwartfinales staat. Zonder de reddingen van Thibaut Courtois en de goals van Karim Benzema was dat onmogelijk geweest. 

 

Zonder Benzema brengt Real weinig in het samenspel. "Hij leidt Real naar succes. Niet alleen met doelpunten, maar ook als de man die bleef strijden en bleef druk zetten tegen PSG, ook op momenten dat de Parijzenaars bijna kat en muis speelden met Real", onthoudt Peter Vandenbempt uit de 1/8e finales. 

 

"Tegen Barcelona hebben we gezien waar Real zonder Benzema staat (0-4-verlies). Daar zagen we dat Real zonder Benzema niet bij de Europese top hoort. Al staan ze natuurlijk wel weer in de kwartfinales."

 

Gevraagd naar wat dan precies maakt dat Real zijn voet niet meer kan zetten naast het huidige City, Liverpool of Bayern, komt Aster Nzeyimana uit bij zowel de spelerskern als de trainer. 

 

"Het is een ploeg zonder duidelijke identiteit. Het middenveld is te oud. Lopen is een van de belangrijkste dingen in modern voetbal." 

 

"Als het veld groot wordt gemaakt zoals tegen Barcelona, dan verdrinken ze. Hun enige reflex is dan terugtrekken richting eigen strafschopgebied en rekenen op Vinicius en Benzema. Is Benzema er niet bij, dan is dat een groot probleem."  

Ancelotti is een geweldige people manager, maar dat is net wat dit Real niet nodig heeft.

Aster Nzeyimana

"Carlo Ancelotti wordt de beste people manager genoemd in de wereld. Dat doet hij inderdaad al 30 jaar geweldig, maar volgens mij is dat net het laatste wat dit Real nodig heeft", gaat Nzeyimana verder.

 

"Een paar jaar geleden had Real vooral dat nodig inderdaad, maar dit Real moet je net gidsen met een tactisch plan om de tekortkomingen in zijn kern op te vangen. Denk aan Nacho op links, Carvajal die op de rechtsback tekortkomt en het middenveld dat met vragende ogen naar de bank kijkt bij momenten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

April wordt belangrijke maand voor Chelsea

Chelsea is voor Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana favoriet tegen Real Madrid. Dat heeft met de huidige vorm én met vorig seizoen te maken. 

 

De titelverdediger schakelde toen Real uit in de halve finales. In Madrid werd het 1-1. Op Stamford Bridge had Real geen verhaal: een droge 2-0 bezegelde het Madrileense lot.

 

"Sportief gaat het na kwakkelmaanden in december en januari beter met Chelsea" , zegt Nzeyimana. "Ze speelden in die maanden te vaak gelijk en hadden te weinig inspiratie." 

 

"Hun betere vorm nu heeft veel te maken met Kai Havertz, de spits die Lukaku eigenlijk zou moeten zijn. En ook met Christian Pulisic, die voor het eerst sinds zijn komst op de plaats speelt waar hij het beste rendeert: hoger op het veld."

Ook al is Chelsea gebouwd met verkeerd geld, je moet toch zorgen voor een sportief verloop?

Peter Vandenbempt

Maar anno 2022 hangt de verkoop van de club wel als een zwaard van Damocles boven Chelsea.

 

"De manier waarop Chelsea wordt gegijzeld, gaat me toch allemaal een beetje te ver" is de mening van Peter Vandenbempt. "Ook al is deze club gebouwd met verkeerd geld, je moet toch zorgen dat het seizoen een sportief verloop krijgt? Door de manier waarop de regering omgaat met Chelsea is dat niet gegarandeerd."

 

"Het zou kunnen dat dit voor Chelsea de laatste kans is om competitief te zijn op het allerhoogste niveau. Onder de nieuwe eigenaars moeten ze misschien afbouwen."


"Zelfs met alle zorgen moet Chelsea Real kunnen opzijzetten, maar met Real moet je altijd een slag om de arm houden. Dat hebben we al vaak gezegd als het over de Champions League gaat." 


En zo wordt april een belangrijke maand voor de club van Romelu Lukaku. Op 11 april moeten alle aanbiedingen om de club te kopen binnen zijn. Op 12 april is de terugmatch tegen Real. Op 18 april zou beslist worden wie de eigenaar wordt. 

 

Veel ogen zullen de volgende dagen en weken op Londen zijn gericht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de app van Sporza, klik daarvoor bovenaan de navigatie op "podcasts".
Gerelateerd: