Ga naar de inhoud

Ferrari: na 2 jaar door de woestijn (en een geheim akkoord) eindelijk weer aan de F1-top

 za 26 maart 2022 11:12
Het Ferrari-feestje werd ingezet op het podium en duurde nog lang in de paddock.

Zelfs Lewis Hamilton was blij dat Ferrari weer een GP had gewonnen. De meest iconische renstal in de Formule 1 stond in Bahrein na meer dan twee jaar weer bovenaan het podium. Dankzij een duidelijke focus op de nieuwe regels.

Honger is de beste saus, ook in Italiaanse gerechten. Na 45 GP's zonder zege kon Ferrari in Bahrein eindelijk nog een keer winnen in de F1. Voor het eerst sinds de GP van Singapore in 2019 weerklonk het Italiaanse volkslied na een GP F1. De festiviteiten duurden nog tot lang in de avond in de hospitality ruimte van Ferrari.

 

Ferrari lijkt terug van (ver) weggeweest. In 2008 pakte Ferrari voor de laatste keer de titel bij de constructeurs, de laatste wereldtitel bij de rijders dateert al van Kimi Räikkönen in 2007. Maar sinds 2008 is het niet allemaal kommer en kwel geweest. 

 

In 2012 had Fernando Alonso tot de laatste GP uitzicht op de titel. En in 2017 en 2018 had Vettel een kansje op de wereldtitel, maar fouten van het team en van de Duitser beslisten de strijd telkens in het voordeel van Lewis Hamilton.

 

Ook in 2019 kon Ferrari nog winnen, maar in de laatste races van het seizoen verloor de krachtige Ferrari-motor plots van zijn pluimen. Enkele maanden later raakte bekend dat Ferrari een geheim akkoord had gesloten met de FIA, die twijfels had over de legaliteit van de Ferrari-motor.

De afgelopen twee jaar zijn zo moeilijk geweest voor ons, maar we wisten dat de nieuwe regels voor 2022 een grote kans boden.

Charles Leclerc

In 2020 was Ferrari nergens. De Italiaanse renstal eindigde pas als 6e bij de constructeurs, het slechtste resultaat in 40 jaar. Ondanks de tegenvallende resultaten mocht Mattia Binotto aan het roer blijven, een stijlbreuk met het verleden. En Binotto kon de trend keren. 


Vorig jaar was er veel vooruitgang, maar alles stond in het teken van 2022. Zo testte Ferrari vorig jaar al het hybride deel van de motor in de races uit. Na de GP Van Bahrein is het duidelijk dat die focus op 2022 heeft geloond.


"De afgelopen twee jaar zijn zo moeilijk geweest voor ons, maar we wisten dat de nieuwe regels voor 2022 een grote kans boden", zei winnaar Charles Leclerc. "De dubbelslag in Bahrein hadden we niet verwacht, het seizoen had niet beter kunnen beginnen."

 

"Het is heel leuk om Ferrari het weer goed te zien doen in de Formule 1", was zelfs concurrent Lewis Hamilton blij voor Ferrari. "Ferrari is zo'n historisch en episch team."

Vooral de motoren van Ferrari maakten indruk in Bahrein

Maar na twee donkere jaren in de woestijn is het nog niet allemaal hosanna bij Ferrari. Ondanks zijn tweede plaats was Carlos Sainz helemaal niet tevreden.

 

"Dit was mijn zwaarste weekend in het rood van Ferrari, ik kan daar niet over liegen", gaf de Spanjaard toe. "Ik had niet de snelheid om mee te spelen.Ik heb nog veel huiswerk, hopelijk kom ik hier sterker uit."

 

Maar in een "zwaar" weekend als tweede eindigen, daar zou de concurrentie met beide handen voor getekend hebben. Vooral de motoren van Ferrari maken indruk, ook in de auto's van "klanten" Haas en Alfa Romeo. Beide teams pakten in Bahrein punten.


De kans lijkt alvast klein dat het weer 45 GP's zal duren voor Fratelli d'Italia weerklinkt op het F1-podium.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook:
kalender Formule 1 2022
datum grand prix winnaar 2022 winnaar 2021
20/03 Bahrein (Sakhir) Leclerc Hamilton
27/03 Saudi-Arabië (Jeddah) Verstappen Hamilton
10/04 Australië (Melbourne) Leclerc -
24/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Verstappen
08/05 Miami (Florida) Verstappen -
22/05 Spanje (Barcelona) Verstappen Hamilton
29/05 Monaco (Monaco) Perez Verstappen
12/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Verstappen Pérez
19/06 Canada (Montréal) Verstappen -
03/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Sainz Hamilton
10/07 Oostenrijk (Spielberg) Leclerc Verstappen
24/07 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen Verstappen
31/07 Hongarije (Boedapest) Verstappen Ocon
28/08 België (Spa-Francorchamps) Verstappen Verstappen
04/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen Verstappen
11/09 Italië (Monza) Verstappen Ricciardo
25/09 Rusland (Sotsji) geschrapt Hamilton
02/10 Singapore (Marina Bay) Perez -
09/10 Japan (Suzuka) Verstappen -
23/10 VS (Austin) Verstappen Verstappen
30/10 Mexico (Mexico City) Verstappen Verstappen
13/11 Brazilië (Sao Paulo) Russell Hamilton
20/11 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen