Feest bij Ferrari, dreun voor Red Bull! Leclerc wint F1-opener, Verstappen en Perez vallen uit in slot

  De seizoensopener in Bahrein heeft meteen voor spektakel gezorgd. Ferrari-rijder Charles Leclerc werkte een foutloze race af en triomfeerde voor ploegmaat Carlos Sainz. Wereldkampioen Max Verstappen streed lange tijd mee om de zege, maar viel enkele ronden voor het einde uit met technische problemen. Ook ploegmaat Sergio Perez moest de strijd staken in een dramatisch slot. Lewis Hamilton eindigde zo nog gevleid op het podium.

  Leclerc slaat de aanvallen van Verstappen af

  Polesitter Charles Leclerc stond niet te trillen op zijn benen en hield Max Verstappen volgens het boekje af. 

   

  Pas na een derde van de race moest hij een eerste keer bewijzen wat zijn Ferrari echt waard was. 

   

  Na een eerste bandenwissel rook Verstappen bloed en met een laat rempunt in Turn One zette hij zich tot drie keer toe naast en voorbij Leclerc, maar de Monegask kon telkens corrigeren.

  Safety car is Verstappen nu niet gunstig gezind

  De twee titanen kozen voor dezelfde strategie, maar een tweede golf kwam er na een tweede bandenswitch niet. 

   

  Verstappen foeterde: hij begreep niet waarom hij niet voluit mocht gaan tijdens zijn out-lap. 

   

  Dankzij een safety car - plots loerde Abu Dhabi weer om de hoek - kwam er na een derde bandenwissel in de staart van de wedstrijd toch nog een onverhoopte kans.

   

  Maar de droom van Abu Dhabi werd nu de nachtmerrie van Bahrein: Verstappen kon de eerste plek niet claimen, integendeel. 

   

  Plots liep zijn Red Bull helemaal leeg en werd zijn 2e plaats omgezet in een opgave. 

  Feest bij Ferrari, onverhoopte 3e plaats voor Hamilton

  Voor Red Bull werd het een regelrechte afgang: ook Sergio Perez ging de mist in en verspeelde zijn 3e plaats.

   

  Ferrari liet het niet aan zijn hart komen: met hun één-tweetje staan ze er helemaal.

   

  Lewis Hamilton lachte in zijn vuistje met een onverhoopte 3e plaats, al mag dat het gebrek aan slagkracht niet verbloemen.

  De reacties van het podium: "We staan weer waar we moeten staan"

  "Ik ben zo gelukkig", glimlachte winnaar Charles Leclerc. "We hebben twee moeilijke jaren achter de rug bij Ferrari, maar we wisten dat dit een nieuwe kans was."

   

  "De ploeg heeft geweldig gewerkt en het resultaat mag er zijn. Dit was de best mogelijke start. We konden niet beter wensen."

   

  "We zijn terug. We staan waar we zouden moeten staan", klopte ploegmaat Carlos Sainz Jr. zich op de borst, al was de Spanjaard ook kritisch voor zichzelf.

   

  "Ik had zelf niet de snelheid. Ik heb nog huiswerk, daar mag ik niet over liegen. Max Verstappen was sterk genoeg voor P2, maar had pech. Dat hoort erbij en was nu goed voor ons."

   

  Lewis Hamilton kon toch nog glimlachen na "een moeizaam weekend". "Ik ben blij dat Ferrari het weer zo goed doet."

   

  "Wij hebben zelf afgezien en dit was het beste resultaat dat we konden behalen. Er is werk en het zal tijd vragen, maar ik vertrouw op mijn team."

  Uitslag GP van Bahrein
  1. Charles Leclerc Mon/Ferrari
  2. Carlos Sainz Spa/Ferrari
  3. Lewis Hamilton GBr/Mercedes
  4. George Russell GBr/Mercedes
  5. Kevin Magnussen Den/Haas
  6. Valtteri Bottas Fin/Alfa Romeo
  7. Esteban Ocon Fra/Alpine
  8. Yuki Tsunoda Jap/Alpha Tauri
  9. Fernando Alonso Spa/Alpine
  10. Zhou Guanyu Chn/Alfa Romeo
  11. Mick Schumacher Dui/Haas
  12. Lance Stroll Can/Aston Martin
  13. Alexander Albon Tha/Williams
  14. Daniel Ricciardo Aus/McLaren
  15. Lando Norris GBr/McLaren
  16. Nicholas Latifi Can/Williams
  17. Nico Hülkenberg Dui/Aston Martin

  Grote Prijs van Bahrein

  1. 17 uur 46.
  2. 17 uur 41. Finish! Ferrari kraait van plezier: Leclerc wint voor ploegmaat Sainz. Hamilton lacht in zijn vuistje en wordt 3e. Red Bull is de verliezer van het weekend na een regelrechte afgang. Ook straf: Magnussen op 5, Bottas op 6. .
  3. 17 uur 40. Ook Perez blokkeert. Het wordt helemaal een drama voor Red Bull na een spin van Perez! Zo eindigen ze zelfs zonder punten. .
  4. 17 uur 39. We gaan stilaan richting de laatste ronde: Ferrari is de grote winnaar, Mercedes ontvangt een gevleide opsteker na het uitvallen van Verstappen. .
  5. 17 uur 38. Hamilton kan zijn wagen net niet naast die van Perez zetten, maar de Mexicaan lijkt een vogel voor de kat. Kampt ook hij met een defect? .
  6. 17 uur 37. En plots ruikt Hamilton nog het podium. Perez moet alles uit de kast halen om de Brit af te stoppen.  .
  7. 17 uur 36. Verstappen opgave! Het gaat van kwaad naar erger: Max Verstappen loopt leeg en moet opgeven. Hij eindigt zonder punten.  .
  8. 17 uur 35. Er klinkt paniek in de stem van Verstappen. Is er een probleem met zijn batterij? Wellicht, want Sainz schuift hem voorbij. Een een-tweetje voor Ferrari?! .
  9. 17 uur 35. Hamilton nadert op Perez. Positie 4 is niet uitgesloten. En ook Sainz komt toch nog dichter bij Verstappen. Nog 4 rondjes.  .
  10. 17 uur 33. Hamilton kan misschien nog een plaatsje winnen door de DRS-zone, maar het podium lijkt bevestigd: Leclerc, Verstappen, Sainz.  .
  11. 17 uur 32. De verschillen lijken weer stabiel. Leclerc bezweek niet onder de druk en heeft een foutloze wedstrijd achter de rug.  .
  12. 17 uur 31. Ik vrees voor Verstappen dat er geen kans meer komt. Sammy Neyrinck (Radio 1).
  13. 17 uur 30. De top 6 is onveranderd, maar de posities liggen door de DRS-zones nog niet vast. Al moet vooral Verstappen vrezen voor zijn 2e plek.  .
  14. 17 uur 30. We zijn weg! Leclerc doet het puik, Verstappen is minder goed weg en wordt aangevallen door Sainz. De Nederlander houdt stand. .
  15. 17 uur 28. 50/57. De safety car zal zo meteen het stokje doorgeven. Wie neemt risico's? Leclerc Verstappen Sainz Perez Verstappen Russell Magnussen Bottas Ocon Schumacher .
  16. 17 uur 26. 5 wagens mogen zich ontdubbelen. We bereiden ons voor op een spetterend slot, hopelijk met niet zo veel controverse als in Abu Dhabi.  .
  17. 17 uur 24. Deze situatie doet uiteraard terugdenken aan Abu Dhabi, ergens midden december. De wagen van Gasly staat nog altijd geparkeerd. Als alle wagens moeten ontdubbelen, dan kan dit nog een tijdje aanslepen.  .
  18. 17 uur 22. 47/57. We gaan naar de laatste 10 ronden achter de safety car en dus niet de virtuele versie. Zo worden de verschillen geneutraliseerd, maar Leclerc en Verstappen staan nu allebei op de softs. En ook vanuit de achtergrond kan er nog iemand opduiken... .
  19. 17 uur 20. Jawel, Leclerc duikt binnen. Zo lijken de laatste kansen van Verstappen weg. Al weet je natuurlijk nooit.  .
  20. 17 uur 18. Vuur! We noteren toch een opgave: de wagen van Gasly vat vuur.  We krijgen bovendien een virtual safety car. Neemt Leclerc het zekere voor het onzekere en brengt hij een bezoekje aan de pitstraat?  .