Ga naar de inhoud

Wout van Aert over de Jumbo-show: "Dit is heel speciaal, dit is iets wat zal bijblijven"

 zo 6 maart 2022 17:20
De winnaars van de dag kunnen hun kamerbrede glimlach niet verbergen.
De winnaars van de dag kunnen hun kamerbrede glimlach niet verbergen.

Jumbo-Visma heeft op meesterlijke wijze de openingsrit van Parijs-Nice naar zijn hand gezet. "Maar de grootste fout die we na deze zege kunnen maken, is  denken dat alles nu vanzelf zal gaan", waarschuwt Wout van Aert.

Van Aert: "Toen ik zelf ook een laagje legde, bleven we nog met 3 over"

Wout van Aert had bij de start gezegd dat hij zijn zinnen op de openingsetappe had gezet. "Maar met dit scenario was het een makkelijke beslissing om de zege aan Christophe te laten. Voor hem is dit de grootste zege uit zijn carrière."

 

"Christophe heeft het vandaag ook afgedwongen. Hij zette iedereen onder druk op de klim. Ik riep nog: doseren, want ik had schrik dat we als een pannenkoek in elkaar zouden vallen."

 

"Op het einde van de klim kon ik er zelf ook nog een laagje opleggen en zo bleven we maar met 3 over."

 

"Dit is toch iets wat zal bijblijven. Wielrennen is dan wel een teamsport, maar meestal is het maar 1 renner die met de eer gaat lopen. Als je dan zo met z'n drieën over de finish kan komen, dat is toch speciaal."

 

José De Cauwer zei in de uitzending dat dit Jumbo-Visma zomaar alle ritten in deze Parijs-Nice kan winnen. "Op papier misschien wel. Maar de grootste fout die je na zo'n rit kunt maken, is denken dat alles nu vanzelf zal gaan."

Laporte: "Wout zei op 1 kilometer van de finish dat de zege voor mij was"

"Dit was niet gepland", reageert dagwinnaar Christophe Laporte met een vleugje ongeloof in de stem. 

 

"We hadden afgesproken dat als Roglic en Van Aert goed gepositioneerd zaten, ik mocht aanvallen. In de afdaling duwden we het gaspedaal in en zaten we met de ploeg goed vooraan."

 

Maar toen moest het nummertje van Jumbo-Visma nog beginnen. "Nathan Van Hooydonck versnelde zodanig dat enkel Stybar ons nog kon volgen. Toen zocht ik nog eens de limiet op. Dit resultaat is echt ongelooflijk."

Wout zei op 1 kilometer van de streep dat de zege voor mij was vandaag.

Christophe Laporte

"We zaten met 3 in de finale, wat tamelijk ongelooflijk is", meent de Fransman die de overstap maakte van Cofidis.

 

"Ik bedank de ploeg. Wout zei op 1 kilometer van de streep dat de zege voor mij was vandaag. De gele trui in Parijs-Nice is een heel mooi geschenk."

 

"We hebben hier hard voor gewerkt. Drie weken lang zag ik mijn familie niet in februari, dus het doet extra veel deugd dat de opofferingen iets opleveren."

 

Wat is het geheim van het Nederlandse WorldTourteam om de rest van het peloton helemaal kapot te rijden?


"De ploeg let op elk detail en is altijd strijdvaardig als blok. Dat maakt het verschil. We zitten op dezelfde golflengte en maken ook veel plezier op training. Het is mooi om deel uit te maken van het team."

 

Al staat Laporte niet té lang stil bij het verleden: "Nu is het volgende doel om Roglic naar de gele trui te loodsen." 

Roglic: "Crazy"

Primoz Roglic deed in deze eerste rit al meteen een gouden zaak voor het eindklassement. Zoals gewoonlijk was hij na de finish een man van weinig woorden. "Crazy stuff, hé!"

 

"Dit had ik nooit verwacht. Het was helemaal geen lastige beslissing wie van ons zou moeten winnen. Vorig jaar was ik goed begonnen en slecht geëindigd, dus ik kon deze keer best niet winnen", grapte de Sloveen.

Lees ook: