Het historische dieptepunt van Romelu Lukaku bij Chelsea: hoeveel geduld is er nog?

Romelu Lukaku stapte in de zomer over van Inter naar zijn Engelse clubliefde.

Zeven. Dat was het aantal baltoetsen van Romelu Lukaku in een volledige wedstrijd tegen Crystal Palace. Een trieste recordstatistiek die het huwelijk tussen de Rode Duivel en Chelsea allerminst vooruithelpt.

Terwijl normaal de cijfers van zijn overweldigende doelpuntenrecords viraal gaan, circuleerde dit weekend een minder fraaie statistiek van Romelu Lukaku.

 

De spits had in het (gewonnen) duel tegen Crystal Palace amper zeven ballen geraakt. Het laagste aantal sinds het begin van de metingen door databureau OPTA voor een speler die een volledige wedstrijd afwerkte in de Premier League.

 

Eén baltoets was dan ook nog eens de aftrap van de partij. Voorts: geen enkel gewonnen duel, nul acties en evenmin schoten naar doel.

Was Lukaku dan zo slecht? De schuld alleen op de Rode Duivel afschuiven zou te makkelijk zijn.

 

Vaak speelden ploegmaats hem op slecht gekozen momenten aan. En oké, Lukaku had zich misschien met wat meer overgave kunnen smijten in duels tegen de stevige thuisdefensie, maar iedereen weet dat zijn kracht ligt in weggestuurd worden in de diepte.

 

Alleen een kwartier voor tijd lanceerde invaller Mateo Kovacic onze landgenoot zo een keertje. Voorts was het wachten op een goeie bal die maar niet kwam.

 

Trainer Thomas Tuchel kreeg na afloop de vraag van 1 miljoen voorgelegd: lag het gebrek aan betrokkenheid van Lukaku aan de spits zelf of aan het team?

 

“Ik weet niet of er daar een goed antwoord voor is”, haalde de Duitser zijn schouders op. “Het was duidelijk dat Romelu geen impact had. Ik weet niet of dat veel zegt over het collectief.”

Het is frustrerend als je meer dan 100 miljoen euro betaalt voor een spits en dan niet naar zijn kwaliteiten speelt.

Alan Shearer

Steeds meer wordt duidelijk dat het weinig directe voetbal onder Tuchel te weinig rendeert met Lukaku in de spits - Chelsea is statistisch gezien zelfs productiever zonder de Belg.

 

Sinds het veelbesproken interview met Sky Italia rond Nieuwjaar moet Lukaku sowieso al opboksen tegen de perceptie van de eigen fans. In de studio van het BBC-programma “Match of the Day” kozen Gary Lineker en Alan Shearer opvallend genoeg wél de kant van de Rode Duivel.

“Als ik vroeger geen ballen kreeg, gaf ik mijn ploegmaats ervan langs”, aldus Lineker. “Dan maakte ik het ze lastig.”

 

Shearer snapt het plan van Tuchel dan weer niet: “Het is frustrerend als je meer dan 100 miljoen euro betaalt voor een spits en dan niet naar zijn kwaliteiten speelt. Je ziet tijdens matchen niet waar Chelsea aan werkt op training.”

 

Hoeveel geduld hebben - schrappen wat niet past - Tuchel, Chelsea en Lukaku nog?