Ga naar de inhoud

"Cool Runnings" deel 2? Trinidad & Tobago rekent op duo dat elkaar vond via Instagram

 ma 14 februari 2022 11:06
Axel Brown en Andre Marcano sprongen pas in oktober samen in een bobslee.

Ze vonden elkaar via Instagram en trainden pas in oktober een eerste keer samen in een bobslee, maar toch staat Trinidad & Tobago voor het eerst sinds 2002 weer op de Olympische Winterspelen met dank aan het unieke duo Andre Marcano en Axel Brown. 

De feelgoodfilm "Cool Runnings" - gebaseerd op het Jamaïcaanse debuut van 4 bobsleeërs op de Winterspelen van 1988 - is ondertussen al bijna 30 jaar oud, maar toch is Jamaïca nog steeds in de ban van de sport. Met 7 bobsleeërs in Peking was het zelfs nog nooit zo goed vertegenwoordigd op de Winterspelen.

 

Maar er komt concurrentie van een ander Caribisch eiland: Trinidad & Tobago staat voor het eerst sinds 2002 nog eens op de Winterspelen met een wel heel uniek bobsleeduo: Alex Brown en Andre Marcano.

 

Zelfs Marcano had enkele maanden geleden nooit gedacht dat hij op de Winterspelen zou staan. De 35-jarige turnleerkracht uit New York had er eigenlijk altijd van gedroomd om als sprinter op de Zomerspelen te pronken.

 

Zijn olympische droom had hij al even opgeborgen, tot hij deze zomer via Instagram een berichtje kreeg van Alex Brown. Brown was op zoek naar een potige sprinter, nadat hij na 7 jaar in een Britse bobslee was overgestapt naar Trinidad & Tobago.

 

Marcano stond aanvankelijk weigerachtig tegenover het aanbod, maar plooide uiteindelijk toch voor het avontuur. Pas in oktober trainden ze een eerste keer samen. "Na die eerste dag dacht ik dat hij me naar huis zou sturen, omdat ik zijn tijd verspilde", gaf Marcano toe. "Ik was verschrikkelijk."

Na die eerste training dacht ik dat hij me naar huis zou sturen, omdat ik zijn tijd verspilde.

Andre Marcano

Toch zette het duo door, ondanks verschillende obstakels op weg naar Peking. Marcano moest bijna zijn job als sportleerkracht opgeven voor zijn olympische droom. Maar dankzij een fundraise-campagne kon hij onbetaald verlof nemen.

 

Amper 4 maanden na hun eerste training samen liepen ze met de vlag van Trinidad & Tobago het Vogelneststadion in China binnen. Voor het eerst in twee decennia had de eilandengroep weer atleten op de Winterspelen.

 

Al beseffen Brown en Marcano maar al te goed dat ze nog veel werk hebben. "De andere 29 teams werken al jaren en jaren en jaren samen", zei Brown. "Ze kennen elkaar vanbinnen en vanbuiten. Voor ons was dat een race tegen de klok."

 

"We zijn minder bekend dan onze Jamaïcaanse collega's, maar we staan hier toch ook maar mooi. We willen ons land met trots en respect vertegenwoordigen en met een glimlach op ons gezicht."

 

Eenvoudig wordt het niet voor het bobsleeduo, want Duitsland en Canada - de gedeelde kampioenen van Pyeongchang - hebben al indrukwekkende tijden neergezet op training. Al zal voor Brown en Marcano een plekje in de top 20 al aanvoelen als een gouden medaille.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.