Ga naar de inhoud

Mieke Gorissen en Michael Somers zwaaien de Belgische plak in Diest

 zo 13 februari 2022 15:12
Mieke Gorissen eindigde in Diest als beste Belgische loopster.

De Britse Eleanor Bolton heeft de CrossCup-wedstrijd in Diest gewonnen. Mieke Gorissen eindigde als beste Belgische op de 5e plaats. Bij de mannen was Michael Somers na een versnelling in de slotkilometer de beste in de race die ook als Vlaams veldloopkampioenschap geldt.

Groot-Brittannië domineert de vrouwenwedstrijd

In de eerste kilometers waren het de Britse dames die het tempo bepaalden, maar rond halfweg wedstrijd schudde Mieke Gorissen toch eens aan de boom.

 

Gorissen vierde haar rentree in het veld, nadat ze de EK-selectiewedstrijd in Roeselare had moeten missen door een coronabesmetting. 

 

Door haar tempoversnelling zette Gorissen haar Belgische concurrentes op grote afstand, maar ze kreeg het in het slot wel nog zwaar, waardoor ze terugviel naar de 5e stek. 

 

Eleanor Bolton won voor Kate Holt en Kate Avery, net als Bolton afkomstig van Groot-Brittannië. Lisa Rooms was tweede Belgische op de 6e plaats, Sofie Van Accom derde Belgische op de 9e plaats. 

 

Nina Lauwaert, die in Roeselare nog won, was nu 10e. In het CrossCup-klassement blijft Lisa Rooms aan de leiding. Haar voorsprong op Gorissen slinkt wel van 14 naar 9 punten.

"Blijven lopen"

Mieke Gorissen kan terugblikken op een goeie race. "Al heeft het toch wat tijd gevraagd om terug te keren na mijn besmetting", zegt Gorissen.

 

"Toen ik een eerste keer uit isolatie kwam, werd ik na een kilometer al licht in mijn hoofd. Mijn sportarts heeft mij op het hart gedrukt om geen risico's te nemen, dus ik heb het echt wel even rustig aan gedaan."   

 

"Vandaag ging het in het begin best vlot, maar in de derde ronde kreeg ik het zwaar. In de modder was het elke keer afzien. Ik zei alleen maar tegen mezelf: blijven lopen."

 

"Het was echt een geruststelling dat ik hoorde omroepen dat we bijna aan de finish waren. Ik had geen idee waar de Belgische concurrentes zaten, want als je op dit parcours achterom kijkt, ga je op je doos."   

 

Op het BK veldlopen, op 6 maart in Brussel, hoopt Gorissen, lerares fysica, haar titel te verlengen. "Mezelf kennende zal het weer met heel veel stress zijn. Het BK valt gelukkig wel aan het einde van de Krokusvakantie, dus dat zal mij wat mentale rust bezorgen."

Michael Somers is baas bij de mannen

Bij de mannen luisterde de winnaar naar de naam Michael Somers. De nummer 5 van het EK in Dublin bleef de Brit Mahamed Mahamed en Soufiane Bouchikhi voor.

 

Het was Mahamed die het meeste kopwerk voor zijn rekening nam in Diest. Al gauw konden alleen Somers en Bouchikhi hem volgen. 

 

Somers liep gisteren nog een 3.000 meter in Duitsland en was niet 100% fris, Soufiane Bouchikhi vierde zijn terugkeer in het veld nadat hij besliste om zijn marathonavontuur stop te zetten.    

 

In de slotkilometer plaatste Somers een versnelling en weg was hij. Somers won eerder dit seizoen ook al de manches in Mol en Roeselare. 

 

Mahamed was 2e, Bouchikhi 3e. Nicolaï Saké liep een eenzame, maar sterke wedstrijd op de 4e stek, als derde Belg. Na hem volgden Clément Deflandre en Guillaume Grimard, de nummer 5 van het EK bij de beloften.   

 

In het CrossCup-klassement breidt Somers zijn voorsprong op Saké, die al 21 punten bedroeg, nog wat uit. De kloof is nu 29 punten groot.

Somers: "Wil me plaatsen voor WK indoor"

"Mijn weekend was niet goed begonnen, maar vandaag wilde ik de CrossCup-zege al stilaan proberen veilig te stellen", zegt Michael Somers. 

 

"Crossen ligt mij, dat is hier weer gebleken. In het laatste bochtje heb ik zo hard mogelijk proberen door te trekken, zodat de Brit er niet meer in zou geloven. Dat werkte."    

 

Hoewel de cross hem duidelijk het beste afgaat, blijft Somers de komende weken vooral op indoorsucces mikken. "Mijn volgende wedstrijd wordt het BK indoor over twee weken", klinkt het. 

 

"De cross in Hannuit volgende zondag ga ik overslaan, anders mis ik frisheid op het BK indoor, waar ik me wil plaatsen voor het WK indoor in Belgrado. De kortere afstanden liggen mij minder, maar ik wil mezelf uitdagen en Belgrado halen."    

 

Soufiane Bouchikhi was vandaag 3e in de uitslag en zodoende tweede Belg. Hij vierde zijn terugkeer in het veld nadat hij besliste om zijn marathonavontuur stop te zetten. 

 

"Ik heb moeten vaststellen dat de marathon niets voor mij is", zegt Bouchikhi. "De resultaten waren er niet, maar ik had ook helemaal geen plezier meer in de training."

 

"Nu ik weer focus op 5.000 en 10.000 meter is het plezier helemaal terug. Ook vandaag heb ik mij geamuseerd. Dat is de reden dat je mij weer in de cross ziet. Met mijn resultaat ben ik best tevreden, want twee weken geleden lag ik nog in bed met corona. Op het BK veldlopen over drie weken hoop ik voor de zege mee te spelen."