Ga naar de inhoud

Van der Haar na soloslim op NK: "Het was best saai zonder toeschouwers"

 zo 9 januari 2022 18:09
Lars van der Haar mocht al voor de derde keer juichen op een NK.

 Lars van der Haar (Baloise-Trek Lions) heeft vandaag in Rucphen voor de derde keer de Nederlandse titel veldrijden veroverd. De 30-jarige Van der Haar is de opvolger van Mathieu van der Poel, die de afgelopen zes edities van het NK won. "Ik kon eigenlijk alleen maar verliezen vandaag", vertelde de kersverse Nederlandse kampioen. 

Van der Haar veroverde afgelopen najaar op de VAM-berg in Drenthe al de Europese titel. Vandaag mocht hij de tweede kampioenentrui van het seizoen in zijn kast hangen. Deze keer met de Nederlandse vlag op zijn borst. 

 

"Eigenlijk was ik nerveuzer dan ooit voor een NK", vertelde Van der Haar na afloop van de wedstrijd. "Ik voelde dat ik hier eigenlijk alleen maar kon verliezen."

Eigenlijk was ik nerveuzer dan ooit voor een NK

Lars van der Haar

Die nervositeit is achteraf overbodig gebleken. De vinnige Van der Haar had een topdag en knalde al na een ronde van de rest weg. "Ik voelde inderdaad dat ik snel een gaatje had. Ook op Corné Van Kessel, dat had ik niet verwacht. Het was daarna zaak om niet meer stil te vallen."   

 

Zo werd het een lang en eenzame onderneming voor de Europese kampioen: "Ik telde de rondjes af. Het duurde lang en het was best saai zonder toeschouwers."

 

"Ik ging mijn wedstrijd indelen in secties. De laatste twee rondes kon ik iets rustiger rijden, gewoon op mijn eigen tempo. Het was overzichtelijk, ik kon precies zien waar mijn concurrenten reden."   

Van der Haar maakte het mooie weer in Rucphen.

"Ook de wereldkampioenentrui pakken, zou bijzonder zijn"

Eind deze maand vormt hij, bij afwezigheid van titelverdediger Mathieu van der Poel, samen met Van Kessel de beperkte Nederlandse inbreng bij de elite mannen op de WK in het Amerikaanse Fayetteville. Ook Wout van Aert stapt niet op het vliegtuig naar de Verenigde Staten.

 

Een uitgelezen kans om ook de regenboogtrui aan te meten? "Het maakt me niet uit dat ze er niet zijn. Ik zou sowieso voor een podiumplaats gaan", zei Van der Haar.   

 

"Ik denk dat ik rond het EK eigenlijk beter was dan vandaag. Ik ben nu vooral heel hard aan het trainen en me aan het focussen op het WK. Nog een trui pakken zou echt bijzonder zijn."

Lees ook: