BEKIJK: Alle prestaties van de genomineerden voor het Sportgala op een rijtje

 za 18 december 2021 12:12

Morgenavond kunt u op Sporza.be kijken naar het Sportgala. Daarin komt u onder meer te weten wie de Sportman en de Sportvrouw van het Jaar worden. We beginnen eraan om 18.30u. Wat hebben de atleten dit jaar gepresteerd? Ontdek het in deze filmpjes. 

Sportvrouw: Derwael, Meesseman of Thiam

Nina Derwael weerstaat aan de druk en pakt de olympische titel op de brug met ongelijke leggers. Het eerste olympische goud voor België in het turnen. 

 

Emma Meesseman leidt de Belgian Cats naar een stuntzege tegen Australië. Op het EK wint ze brons met de Cats en met haar Russische ploeg Jekaterinenburg haalt ze de landstitel en de EuroLeague. 

 

Nafi Thiam behaalt een tweede opeenvolgende gouden medaille in de zevenkamp. Op het EK indoor verovert ze met een nationaal record de titel op de vijfkamp. 

Sportman: Abdi, Casse of Van Aert

Bashir Abdi overtreft zichzelf en dankzij een ijzersterke eindspurt behaalt hij de eerste olympische marathonmedaille voor België sinds 1976. Op de marathon van Rotterdam verbetert hij een paar maandan later het Europese record. 

 

Matthias Casse verovert brons op de Olympische Spelen. In de kamp om de derde plaats haalt hij het moet ippon van zijn eeuwige rivaal Grigalasjvili. Dit jaar wordt hij voor het eerst wereldkampioen. 

 

Wout van Aert kroont zich tot Belgisch kampioen op de weg en in het veld. Hij wint 3 uiteenlopende etappes in de Tour en sprint naar zilver in de olympische wegrit.

Ploeg: Cats, ruiters of Lions

De Belgian Cats stunten in Tokio tegen medefavoriet Australië
en kunnen enkel afgestopt worden door thuisland Japan. 

 

De Belgische springruiters profiteren van Franse fouten en kunnen pronken met brons op de Spelen. 

 

De Red Lions maken hun favorietenrol op de Spelen waar en mogen zich na een thriller van een finale olympisch kampioen noemen. 

Paralymiër: Genyn, George of Gerard

Peter Genyn snelt naar zilver op de 200 meter en wint ondanks sabotage goud op de 100 meter.

 

Amazone Michele George is met haar paard de primus en wint goud in de individuele competitie en in de vrije kür.

Joachim Gerard
wint in 2021 zijn eerste grandslamtitel op de Australian Open. De tweede volgt al snel in Wimbledon. 

Belofte: Nys, Sterckx of Vermeersch

Coach: Lespagnard, Mazzu of McLeod?

Lees ook: