Sporza-surfer kiest Wout van Aert en Nina Derwael in Sportgala-poll

  De supergenomineerden voor het Sportgala (v.l.n.r.): Abdi, Casse, Van Aert, Thiam, Derwael en Meesseman.

  Zondag is er het Sportgala, waarop de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten (sportspress.be) zijn jaarlijkse prijzen uitdeelt. Wij lieten de Sporza-surfer kiezen tusen de supergenomineerden. Wout van Aert kwam uit de bus als Sportman, Nina Derwael als Sportvrouw. Ontdek ook de laureaten in de andere categorieën.  En kijk zondag met livestream hoe de sportjournalisten kiezen. Afstemmen om 18.30 u. op site/app.

  Sportman van het jaar

  1. Wout van Aert - 41%
  2. Bashir Abdi - 35%
  3. Matthias Casse - 24%
   Stemmen: 9.362
  • Bashir Abdi (atletiek): pakte brons op de olympische marathon in Tokio en won de marathon van Rotterdam in een Europees record.

  • Matthias Casse (judo): werd wereldkampioen judo in de klasse tot 81 kilogram, veroverde zilver op het EK en brons op de Olympische Spelen. Won ook goud op de Grand Slam in Abu Dhabi.

  • Wout van Aert (wielrennen): kroonde zich tot Belgisch kampioen veldrijden en pakte zilver op het WK cyclocross. Won op de weg twee Tirreno-ritten en was de beste in Gent-Wevelgem en de Gold Race. Pakte ook de Belgische titel op de weg en stak in de Tour 3 ritzeges op zak: Ventoux, tijdrit en Champs-Elysées. Kaapte zilver weg in de olympische wegrit en moest ook vrede nemen met zilver op het WK tijdrijden.

  Sportvrouw van het Jaar

  1. Nina Derwael - 65%
  2. Nafi Thiam - 24%
  3. Emma Meesseman - 11%
   Stemmen: 8.109
  • Nina Derwael (turnen): won olympisch goud op de brug met ongelijke leggers en pakte ook goud op de brug en de balk op de Wereldbeker in Osijek. Loodste België naar een allereerste teamfinale op de Olympische Spelen en werd individueel ook 6e in de allroundfinale in Tokio.

  • Emma Meesseman (basketbal): won met Jekaterinenburg de Russische titel en de EuroLeague. Werd verkozen bij de Beste Vijf van de EuroLeague. Was vicetopschutter op het EK basketbal en loodste België naar EK-brons. Had een plaats in het Team van het EK. Was topscorer en op één na beste rebounder op de Olympische Spelen, waar België 7e werd. Kreeg ook in Tokio een stekje in de All-Star Five.

  • Nafi Thiam (atletiek): verlengde in Tokio haar olympische titel in de zevenkamp en pakte op het EK indoor met een nationaal record haar 2e Europese titel op de vijfkamp.

  Belofte van het Jaar:

  1. Thibau Nys - 42%
  2. Nina Sterckx - 31%
  3. Florian Vermeersch - 27%
   Stemmen: 6.847
  • Thibau Nys (veldrijden/wielrennen): kroonde zich als op één na jongste deelnemer tot Europees kampioen op de weg bij de beloften. In het veld pakte hij brons op het EK bij de beloften.

  • Nina Sterckx (gewichtheffen): veroverde brons op het EK in de klasse tot 55 kilogram en zilver op het WK voor junioren. Bij haar eerste deelname aan de Olympische Spelen werd ze als 18-jarige 5e in de klasse tot 49 kilogram.

  • Florian Vermeersch (wielrennen): won het bergklassement in de Ronde van Wallonië en snelde naar brons op het WK tijdrijden voor beloften. Debuteerde in Parijs-Roubaix met een verbluffende 2e plaats.

  Ploeg van het Jaar

  1. Red Lions - 83%
  2. Belgian Cats - 13%
  3. Belgische jumpingploeg - 4%
   Stemmen: 6.766
  • Belgian Cats (basketbal): de Belgische basketbalvrouwen werden 3e op het EK en plaatsten zich voor de voorrondes voor het WK. Werden 7e bij hun allereerste deelname aan de Olympische Spelen.

  • Belgische jumpingploeg (paardensport): de Belgische ruiters grossierden dit jaar in bronzen medailles. Ze werden 3e op de Olympische Spelen, het EK en in de Nations Cup.

  • Red Lions (hockey): zetten de kroon op het werk van de voorbije jaren met olympisch goud in Tokio. De Belgische hockeymannen pakten daarnaast ook brons op het EK en wonnen de 2e editie van de Pro League.

  Coach van het Jaar

  1. Shane McLeod - 66%
  2. Felice Mazzu - 21%
  3. Roger Lespagnard - 13%
   Stemmen: 6.452
  • Roger Lespagnard (atletiek): de coach van atlete Nafi Thiam, die goud won op de vijfkamp tijdens het EK indoor en op de Olympische Spelen haar titel verlengde in de zevenkamp.

  • Felice Mazzu (voetbal): loodste traditieclub Union naar de titel in de 1B Pro League. Onder Mazzu pakte Union ook de herfsttitel in de Jupiler Pro League. Union is de verrassende leider in 1A.

  • Shane McLeod (hockey): de charismatische Nieuw-Zeelander veroverde met de Belgische hockeymannen brons op het EK. Met McLeod wonnen de Red Lions ook de Hockey Pro League. Het team kroonde zich ook tot olympisch kampioen in Tokio.

  Paralympiër van het Jaar

  1. Peter Genyn - 62%
  2. Michèle George - 20%
  3. Joachim Gérard - 18%
   Stemmen: 6.140
  • Peter Genyn (atletiek): de rolstoelatleet won ondanks een gesaboteerde wheeler olympisch goud op de 100 meter en olympisch zilver op de 200 meter in de categorie T-51.

  • Michèle George (paardensport): de para-amazone pakte twee gouden medailles op de Paralympische Spelen, waar ze met haar paard Best of 8 de beste was in de individuele competitie en in de vrije kür.

  • Joachim Gérard (tennis): de rolstoeltennisser won dit jaar met de Australian Open en Wimbledon twee grandslamtoernooien. Hij herstelt op dit moment van de hartproblemen waar hij op de Paralympische Spelen mee te kampen had.