Professor Michel Maus: "IJver voor beroepsstatuut voor voetbalmakelaars"

 wo 15 december 2021 21:47
Michel Maus
Professor fiscaal recht Michel Maus (VUB).

Specialist Michel Maus noemt het Pano-interview met de geschorste voetbalmakelaar Dejan Veljkovic confronterend. De professor fiscaal recht wijst er wel op dat er ondertussen maatregelen getroffen zijn tegen malafide praktijken in de sportwereld.

Clearinghouse en meldingsplicht voor witwaspraktijken

Operatie Zero barstte 3 jaar geleden los. Het Belgische voetbal daverde op zijn grondvesten. Er werden meer dan 40 huiszoekingen over het hele land uitgevoerd en er volgden arrestaties, verhoren en aanhoudingen.

 

"Oktober 2018 bekijk ik als de periode na Christus", begint professor Michel Maus in het Canvas-programma De afspraak.

 

"Binnen de voetbalbond heeft CEO Peter Bossaert sterk aangedrongen op de invoering van een clearinghouse. Als je een contract wil afsluiten moet het eerst gescreend en gecontroleerd worden", legt Maus uit. 

 

"Daarnaast is er ook die invoering van de meldingsplicht voor witwaspraktijken. Die geldt al voor voetbalclubs. Als Anderlecht bijvoorbeeld een speler naar Qatar of Rusland wil transfereren, heeft het de verplichting om uit te pluizen wie achter die clubs ziet. Geen evidentie", weet de professor ook.

 

"Voor de makelaars staat die meldingsplicht nog in de stijgers. Daarvoor is het wachten op een akkoord tussen de drie gewesten."

Beroepsstatuut voor voetbalmakelaars?

Zelf is Michel Maus actief in een consultancybedrijf voor sport. "Wij ijveren voor een  beroepsstatuut voor sportmakelaars. Daar horen diplomavereisten, deontologische codes en een beroepsinstituut bij. Dat is er nu allemaal niet", geeft hij mee in De afspraak.


"Denis Ducarme, de vorige federale minister van Zelfstandigen, heeft geprobeerd het te regelen, maar de Raad van State heeft dat teruggefloten omdat het een regionale bevoegdheid is. Sindsdien gebeurt er niets."

BEKIJK: Professor fiscaal recht Michel Maus over zwart geld in het voetbal

meer: