De Ronde van Vlaanderen voor beloften verdwijnt van de wielerkalender

 di 23 november 2021 17:32
Andreas Stokbro won in 2019.

Wielerwebsite DirectVelo heeft achterhaald dat de Ronde van Vlaanderen voor beloften zijn erelijst niet meer zal uitbreiden. Organisator Flanders Classics bevestigt en geeft enkele verklaringen voor de stopzetting van de klassieker.

De Ronde van Vlaanderen werd normaal een weekje na de editie van de profs georganiseerd en staat sinds 1996 op de kalender. 

 

In 2020 en 2021 was er door de coronacrisis geen koers. De Deen Andreas Stokbro is zo de laatste winnaar.

 

De kasseiklassieker was al een categorie gezakt, maar houdt nu helemaal op met te bestaan. 

 

Waarom? De datum, moeilijkheden met de stad Oudenaarde (start en aankomst) en de keuze-evolutie van jongeren.

 

"De datum van de Ronde van Vlaanderen voor beloften was absoluut niet goed. Die viel steeds de dag voor Parijs-Roubaix voor profs. De media-aandacht voor de RVV U23 was daarom zo goed als onbestaande", zegt Wim Van Herreweghe van organisator Flanders Classics.

 

"Voor Oudenaarde is het ook moeilijk om 2 grote evenementen in 2 weken te organiseren."

 

"En we zijn ook niet ongevoelig voor de vaststelling dat meer en meer junioren de beloftecategorie overslaan."

 

"Waar we wel meer gaan op inzetten, zijn de U17 en de U19. Op 22 mei 2022 rijden die hun Ronde van Vlaanderen. Dit met start en aankomst in Oudenaarde."

 

"We organiseren op die bewuste dag dus drie koersen, want de meisjes nieuwelingen en junioren rijden samen hun wedstrijd. De Omloop Het Nieuwsblad voor beloften en Gent-Wevelgem voor beloften, beter gekend als de 'Kattekoers', blijven wel behouden."