Spring naar de inhoud

Uw gids voor Parijs-Roubaix: parcours, deelnemers en livestream

Uw gids voor Parijs-Roubaix: parcours, deelnemers en livestream
 zo 3 oktober 2021 08:45

Na een droogte van meer dan 900 dagen worden de poorten van de Hel weer geopend, nota bene voor een natte editie. Lees in deze gids alles over de 118e editie van Parijs-Roubaix.

Zo was het vorige keer:

Je zal het maar meemaken: je wint een koers op je 36e en bij de eerstvolgende editie van diezelfde klassieker sta je zowaar als 39-jarige met rugnummer 1 op de startlijst.

 

Het is het vreemde lot van Philippe Gilbert en Parijs-Roubaix. In het voorjaar van 2020 werd de kasseiklassieker uiteraard geschrapt en ook de najaarsversie in 2020 - geprogrammeerd voor 25 oktober - viel in het water.

 

Dit voorjaar werd de traditionele kalender wel gehandhaafd, maar Parijs-Roubaix moest nog maar eens zijn meerdere erkennen in de grillen van het coronavirus.

 

Door dat welles-nietesspelletje krijgen we zondag pas een opvolger voor Philippe Gilbert, 903 dagen na zijn triomf. 

 

Op 14 april 2019 zette hij met Parijs-Roubaix een 4e monument op zijn erelijst. Gilbert reed in de finale weg met Nils Politt en vloerde de Duitser in de sprint.

Het parcours:

Een lange afwezigheid of niet: Parijs-Roubaix blijft ook in 2021 even brutaal als in het verleden. 

 

De route bedraagt 257,7 kilometer en bevat 30 kasseistroken (de eerste na 96 kilometer), goed voor een totale dokkerafstand van 55 kilometer (gebald in de laatste 160 kilometer).

 

De vijfsterrenstroken van in het verleden zijn ook nu de sleutelingrediënten van het succesrecept: het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre zijn de absolute smaakmakers.

 

Is er dan geen onbekende factor tussen de start in Compiègne (11 u) en de finish op de Vélodrome in Roubaix (17.06 u - 17.41 u)? Toch wel: het aangekondigde regenweer.

 

De kasseien hebben na hun lange coronabreak een opsmukbeurt gekregen, maar hoe zullen de renners omgaan met natte kasseien en een potentieel modderbad? 

 

Aangezien de laatste regeneditie van 2002 dateert, fietsen er zondag geen ervaringsdeskundigen mee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De deelnemers:

903 dagen na de vorige editie mag Philippe Gilbert eindelijk rugnummer 1 opspelden. 

 

Bij Lotto-Soudal deelt hij het kopmanschap met ex-winnaar John Degenkolb. Ook Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Niki Terpstra rijden met die status rond.

 

Van Avermaet en Gilbert zijn maar enkele van de vele Belgen die het WK aan hun neus zagen voorbijgaan en die erop gebrand zijn om zich nog eens extra te bewijzen. Ook Oliver Naesen en Sep Vanmarcke zitten in die positie.

 

Wout van Aert en Jasper Stuyven hebben zich afgelopen zondag wel kunnen laven aan het knettergekke wielerpubliek, maar zullen hun ontgoocheling van Leuven willen doorspoelen.

 

Bij Alpecin-Fenix kan debutant Mathieu van der Poel rekenen op een ijzersterk blok met onder meer Tim Merlier, Jasper Philipsen en Gianni Vermeersch.

 

Ook Deceuninck-Quick Step stelt natuurlijk een waaier aan favorieten op: Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Kasper Asgreen, Florian Sénéchal en Davide Ballerini.

 

In dat kamp stuurt lichtgewicht en wereldkampioen Julian Alaphilippe uiteraard zijn kat, podiumvrienden Dylan van Baarle en Michael Valgren zakken wel af naar Compiègne. 

 

Denk bij het opstellen van uw pronostiek ook aan volgende namen: Alexander Kristoff, Mike Teunissen, Mads Pedersen, Sonny Colbrelli, Matej Mohoric, Stefan Küng, Christophe Laporte, Matteo Trentin, Gianni Moscon, Michal Kwiatkowski, Anthony Turgis, Giacomo Nizzolo en Victor Campenaerts.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

Parijs-Roubaix is zondag van start tot finish te volgen met tekstupdates op deze pagina in onze app en op sporza.be.

 

Op Eén begint het rechtstreekse verslag om 13.30 uur en dan schakelen we ook onze livestream in. Radio 1 schotelt u vanaf 13 uur alle details voor. 

Lees ook: