Sonny Colbrelli verstoort het sprookje van Florian Vermeersch op de piste van Roubaix

  Parijs - Roubaix
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  15°Cdistance 257.7 km
  location 11:15: Compiègne - 17:17: Roubaix
  trophy Sonny Colbrelli
  einde
  startfinish
  04080120160200257.7

   Europees kampioen Sonny Colbrelli (Bahrein-Victorious) heeft de natte najaarseditie van Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. In een sprint met z'n drieën klopte hij de 22-jarige Lotto-renner Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel. Wout van Aert kwam in de finale niet in het stuk voor, hij werd 7e.

   De 118e editie van Parijs-Roubaix in een notendop:

   • Sleutelmoment: Renners en wielerliefhebbers hadden 903 dagen moeten wachten op Parijs-Roubaix en werden van de eerste tot de laatste trap beloond. Met de regen en modder als extra ingrediënten was het een koers die bol stond van de wapenfeiten. Het belangrijkste volgde op de piste van Roubaix: de pientere Sonny Colbrelli was toch weer de rapste vogel.
   • Winnaar van de dag (1): Sonny Colbrelli (31) beleeft een jaar om u tegen te zeggen. Italiaans kampioen, Europees kampioen en nu ook triomfator in de klassieker die hem op papier het minst lag. Straffe kost!
   • Winnaar van de dag (2): Florian Vermeersch (22) werd vorige week nog 3e op het WK tijdrijden voor beloften, maar de student en Oost-Vlaamse politicus is meer dan een diamantje. Lotto-Soudal moet deze parel koesteren: vroeg of laat schiet hij vol in de roos.
   • Verliezers van de dag: Mathieu van der Poel stond er en verdient een diepe buiging, maar in de sprint was hij uitgeput. Wout van Aert bewees dan weer dat zijn mindere WK meer dan een momentopname was en Yves Lampaert zal deze winter nog veel terugdenken aan alle plagen van Egypte die hij over zich heeft gekregen vandaag. 

   Bekijk de bloedstollende sprint! Colbrelli klopt Vermeersch en Van der Poel en wint Parijs-Roubaix

   Van der Poel ontkurkt de lange finale, pechvogels bij de vleet

   Op 70 kilometer van de finish kreeg Mathieu van der Poel het op zijn heupen van deze ware calvarietocht. 

    

   De Nederlander gaf iedereen kort na een fietswissel en bliksemsnelle inhaalbeweging op zijn appel, al sleurden zowat alle uitdagers toen al hun eigen pechverhaal met zich mee. 

    

   Van der Poel had er al een koek op gegeven in het Bos van Wallers, waar evenwichtskunstenaar Wout van Aert - in een mindere dag - dan weer door een klein gaatje was gekropen na een slipper voor zijn neus. 

    

   De lijst met pechvogels was eindeloos. Yves Lampaert en zijn team waren aan het vechten met Dame Fortuna, ook Sep Vanmarcke, Peter Sagan en Jasper Stuyven werden genekt door pech, miserie en nog wat meer ellende.

   Incidentrijke passage door het Bos van Wallers:

   Vermeersch blijft buffelen, noodlot slaat toe bij Moscon

   Van der Poel rukte zich na de loterij machtig los en ging met Sonny Colbrelli, die had geanticipeerd, op zijn bagagedrager op zoek naar de spits van de koers, maar tegen eenieders verwachting in bleek het lange tijd een zoektocht in het ijle. 

    

   Had Van der Poel zichzelf overschat of hadden alle toppers zich miskeken op een tros van 30 mijnwerkers die op ruim 200 kilometer van de finish was weggereden? 

    

   Het omvangrijke pakket bevatte bijzonder veel schoon volk met onder meer Greg Van Avermaet en Jasper Philipsen. 

    

   Bij die sluipschutters had Florian Vermeersch tijdens het ene offensief na het andere superbenzine in zijn tank, maar met Tom Van Asbroeck was hij sprakeloos toen Gianni Moscon op 53 kilometer van de aankomst zijn duivels ontbond. 

    

   Het Italiaanse woelwater stopte de jacht van Van der Poel, maar karma was zijn deel: een leegloper en een val net na de boog van de laatste 30 kilometer doorprikten zijn modderdroom. 

    

   Op Carrefour de l'Arbre was hij helemaal paraplu en werd hij overvleugeld door Van der Poel, Colbrelli en de dekselse Vermeersch, die zijn eigen bord al veelvuldig had leeggegeten. 

   Koploper Gianni Moscon komt ook nog eens ten val kort na lekke band:

   Colbrelli, weer hij, klopt een Belg

   Het noodlot was eindelijk uitgespeeld en het trio zombies trok richting Roubaix met zowaar een waterzonnetje op de achtergrond.

    

   Niemand reed er de kantjes af, maar op 3 kilometer van de aankomst zette Vermeersch toch nog eens alles op alles. Tevergeefs, want Colbrelli counterde en Van der Poel lachte in zijn vuistje. 

    

   De Nederlander nam het opwarmrondje op de piste op zijn rekening, maar stelde vast dat zijn benen blokkeerden toen Vermeersch de sprint technisch perfect lanceerde. 

    

   Een sprookje leek in de maak, maar Colbrelli had het laatste woord in het modderbad. Hij wist bij zijn debuut geen blijf met zijn vreugde en tranen.

   Italiaanse dramatiek: Sonny Colbrelli schreeuwt het uit na zijn zege (en blijft schreeuwen)

   Sonny Colbrelli: "Ik win een van mijn lievelingskoersen"

   Voor Sonny Colbrelli is een droom uitgekomen. "Ongelooflijk, ik win hier mijn allereerste Parijs-Roubaix. En dan nog zo'n legendarische editie", sprak de overgelukkige winnaar.

    

   "Dit is een van mijn lievelingskoersen. De Ronde staat op 1, Parijs-Roubaix op 2", ging de 31-jarige Italiaan voort.

    

   "In de finale heb ik me gefocust op Van der Poel. Ook in de sprint lette ik vooral op hem, maar plots ging die renner van Lotto-Soudal (Florian Vermeersch, red) al aan. Pas in de laatste 20 meter kon ik hem voorbij."

   Rituitslag Parijs - RoubaixRituitslag Parijs - Roubaix

     naamploegresultaat
   1Sonny ColbrelliTBV6:01:57
   2Florian VermeerschLTS+0
   3Mathieu van der PoelAFC+0
   4Gianni MosconIGD+44
   5Yves LampaertDQT+1:16
   6Christophe LaporteCOF+1:16
   7Wout van AertTJV+1:16
   8Tom Van AsbroeckISN+1:16
   9Guillaume BoivinISN+1:16
   10Heinrich HausslerTBV+1:16