Ga naar de inhoud

Gemengde 4x400m-ploeg (met verbluffende Jonathan Borlée) snelt in Belgisch record naar finale

 vr 30 juli 2021 13:12

De gemengde 4x400m-aflossingsploeg heeft de toon gezet in het atletiektoernooi. Met een verrassende opstelling, met de heroptredende Jonathan Borlée als sublieme slotloper, snelden ze rechtstreeks naar de finale in een Belgisch record (3'12"75). De Verenigde Staten (en ook de Dominicaanse Republiek) deden wat ze zo vaak doen in relays: knoeien!

De mixed relay op de 4x400 meter is een nagelnieuwe discipline op de Olympische Spelen. De Belgische ploeg probeerde zich met Alexander Doom, Imke Vervaet, Camille Laus en Jonathan Borlée te plaatsen voor die allereerste finale op dat nummer.

 

Toch een verrassende startopstelling, want waar Dylan en Kevin Borlée verwacht werden, was het Jonathan Borlée die zijn eerste race van het jaar mocht lopen. En of dat goed uitpakte!

 

Startloper Alexander Doom hield vanuit de binnenbaan mooi gelijke tred met zijn voorgangers, Imke Vervaet gaf het stokje als vijfde door aan Camille Laus en zij kon nog een plekje opschuiven richting de slotronde.

 

Daarin liep Jonathan Borlée in zijn eerste race van het jaar als een hazenwind. In de laatste bocht rolde hij bijna iedereen op, waarna hij in de ultieme twintig meter zijn inspanning toch wat moest bekopen. Uiteindelijk kwamen de Belgen als derde over de finish in hun reeks, na de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. 

 

Maar na afloop van de race werd dat resultaat nog beter. Zowel de Verenigde Staten, waar het bij de tweede wissel al faliekant foutliep omdat de tweede loper buiten de wisselzone stond te wachten, als de Dominicaanse Republiek werd gediskwalificeerd.

In de tweede reeks werd nog sneller gelopen. De Belgen plaatsen zich zo met de vijfde tijd (3'12"75) voor de finale. Die finale wordt morgen om 14.35u gelopen.

Bekijk de wedstrijd van de Belgen

Bekijk de foute wissel bij de Amerikanen:

Jonathan Borlée: "Niet simpel om je seizoen te openen op de Olympische Spelen"

  • Jonathan Borlée: "Deze kwalificatie is heel goed nieuws, Het is niet simpel om je seizoen te openen op de Olympische Spelen. Op training voelde ik me goed, maar dat is toch niet hetzelfde. Alexander, Imke en Camille hebben me in een goeie plaats in stelling gebracht, dus ik kan niet anders dan tevreden zijn."
 
  • Alexander Doom: "Het is altijd moeilijk om in baan twee te starten, zeker omdat ik groot ben. Maar ik ben supertevreden met ons resultaat! Ik heb de foute wissel van de Amerikanen gezien, dus tijdens de race wist ik al dat ze gediskwalificeerd zouden worden."
 
  • Camille Laus: "De finale was vooraf de bedoeling. Het maakt me superblij dat we die finale behalen in een Belgisch record. Dat de Amerikanen fout wisselen, is een onderdeel van deze discipline, maar het zorgt er wel voor dat we morgen normaal een plaatsje kunnnen opschuiven."
 
  • Imke Vervaet: "Ik zei daarstraks nog: nu zijn we olympiërs. En kijk, nu zijn we zelfs finalisten. Dat is zalig! Morgen is alles mogelijk. Wij kunnen nog sterker zijn, maar het kan ook minder lopen. Sowieso gaan we voor een medaille."
programma gemengde 4x400m
vrijdag 30 juli reeksen gemengde 4x400m 1e in reeks, met 5e tijd naar finale  
zaterdag 31 juli finale gemengde 4x400m 14.35 u