Rode lantaarn Tim Declercq lacht na tijdrit: "Toch even snelste tijd gehad"

  Parijs is niet ver meer voor Tim Declercq.

  Met de tijdrit in de benen wacht Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step) morgen nog één lange kopbeurt voor Mark Cavendish richting de Champs-Élysées. "Het was een Tour om in te kaderen, maar met nog één ritzege erbij kan het helemaal niet meer stuk", zegt hij.

  Als rode lantaarn mocht Tim Declercq als eerste de 30,8 kilometer tussen Libourne en Saint-Émilion verkennen. "Ik ben blij dat ik niet ben ingehaald. Dan kon ik toch even zeggen dat ik de snelste tijd had in de tijdrit", grapte hij aan de streep.

   

  En Declercq had nog meer redenen om te glimlachen. "Voor de ploeg was het een ongelofelijk schitterende Tour. Niemand had dit op voorhand verwacht", zegt hij.

   

  "Voor mezelf kan ik de Tour in twee delen opdelen. Tot mijn valpartij voelde ik me supergoed en droomde ik zelfs eens van een ontsnapping. Maar na mijn val waren het enkele zware dagen. Nu heb ik nog wat rugpijn, maar dat zou me niet mogen hinderen op de Champs-Élysées."

  Als we de groene trui nog kunnen binnenhalen, is het helemaal fantastisch.

  Tim Declercq

  Het woord is gevallen: de Champs-Élysées. Declercq werkte zich in de Pyreneeën in het zweet om Mark Cavendish op de breedste laan in Parijs te krijgen.

   

  "Het was soms heel stresserend en er kwam wat rekenwerk bij kijken. Als we wisten hoeveel tijd we nog hadden om aan te komen, rekenden we dat meteen om naar minuten per kilometer om het tempo te bepalen. Maar we hebben Cavendish goed kunnen bijstaan."

   

  "Of we dan overleggen hoe snel we moeten rijden? Nee, het is beter om hem met rust te laten. Cavendish zit dan op zijn limiet. Hij is de liefste persoon die ik ken. Echt een leuke gast om voor te werken."

   

  Cavendish kan morgen zijn 35e ritzege in de Tour pakken. "Maar dat leeft niet echt in de groep", geeft Declercq toe. "Het was sowieso al een Tour om in te kaderen. Als we de groene trui nog kunnen binnenhalen, is het helemaal fantastisch. Met nog een ritzege erbij kan het helemaal niet meer stuk."

  Cavendish: "Champs-Élysées is heilige graal voor sprinters"

  Ook Cavendish beseft dat er veel druk op zijn schouders rust na het sleurwerk in de bergen. "Het was heel hard in de Pyreneeën, ik heb veel afgezien", zegt de sprinter. "Mijn ploegmaats waren fantastisch en weken niet van mijn zijde."

   

  "De Champs-Élysées is de heilige graal voor de sprinters. We hebben dus nog werk voor de boeg. Ik zal mijn best doen om mijn 35e ritzege binnen te halen."

  Lees ook: