Wout van Aert bekroont bloedvorm met wervelende tijdritzege in de Tour

  Tour de France: Rit 20einde
  26 °Cindividuele tijdrit
  VertrekLibourne - AankomstSaint-Émilion -
  Afstand30,8 km
  0102030.8
   7,6km - Pomerol
   1Wout van AertJumbo - Visma8:57
   2Stefan KüngGroupama - FDJ+3
   3Mattia CattaneoDeceuninck - Quick-Step+12
   20,1km - Montagne
   1Wout van AertJumbo - Visma24:04
   2Jonas VingegaardJumbo - Visma+21
   3Stefan KüngGroupama - FDJ+24
   30,8km - Saint-Émilion
   1Wout van AertJumbo - Visma35:53
   2Kasper AsgreenDeceuninck - Quick-Step+21
   3Jonas VingegaardJumbo - Visma+32

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft met een kanontijd in de afsluitende tijdrit zijn tweede ritzege in deze Tour geboekt. De Belgische kampioen blies Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) uit de hot seat en trekt zo met een stevige portie vertrouwen naar Tokio. Gele trui Tadej Pogacar (UAE) schrijft morgen in Parijs zijn tweede eindzege in de Tour op zijn palmares.

   De 20e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Het openingsweekend en bij uitbreiding de eerste week was misschien een tegenvaller, maar alleen een kanjer als Wout van Aert slaagt er dan in om zich mentaal op te laden en om fysiek keihard uit te pakken. Na winst op de Mont Ventoux geeft hij ook in de tijdrit in Saint-Emilion iedereen op zijn appel. Deze Tour is voor Van Aert weer een Grand Cru! Nu op naar Goud van Aert in Tokio?

   • Statistiek: Voor een Belgische tijdritzege in de Tour de France moeten we al terug naar 1985. Toen won Eric Vanderaerden de 13e etappe. Wie kan er bovendien zeggen dat hij in de Tour massasprints, een bergrit en een individuele tijdrit heeft gewonnen? Wout van Aert, Eddy Merckx en Jean Aerts vormen dat kransje.

   • Morgen: In Parijs staat een sprint in de sterren geschreven, tenzij het eeuwige kaarsje van moedige aanvallers eens niet vroegtijdig uitdooft.

   Wout van Aert zet de Belgische zegeteller op 4

   Na massasprints in eerdere edities had Wout van Aert in deze Tour ook al een bergetappe afgevinkt van zijn takenpakket, maar een tijdrit stond nog bovenaan zijn verlanglijst. Zeker met Tokio in het achterhoofd.

    

   In verrassend warme omstandigheden kon Van Aert lessen trekken uit de zelfoverschatting van Stefan Küng. De Europese kampioen was als een straaljager begonnen, maar stortte uiteindelijk in. 

    

   Kasper Asgreen lachte in zijn vuistje, want de Deen was dan weer als een torpedo geëindigd en wachtte Van Aert in de hot seat op. 

    

   Maar de Deen wist ook al snel uit welk hout de Belgische alleskunner gesneden is. Van Aert zette de Zwitser en de Deen al op duidelijke achterstand na 7 kilometer en had na 20 kilometer een geruststellende marge. 

    

   Het schoolvoorbeeld van aerodynamica snelde onhoudbaar naar de tijdritzege, want ook de klassementsmannen boksten vandaag in een andere gewichtsklasse. 

    

   Het was nota bene ploegmakker Jonas Vingegaard die weer een verbluffende chrono uit zijn dijen stampte en nog het grootste gevaar vormde, al eindigde hij uiteindelijk op respectabele afstand van Van Aert. 

    

   Ook de vleugels van Tadej Pogacar waren geknipt, maar de Sloveen wint wel zijn tweede Tour de France op een rij. In zijn nek veranderde er niets aan de top 10 van het algemene klassement.

   VIDEO: Na eerste tussentijd: "Van Aert is de nieuwe man aan de top"

   VIDEO: Van Aert is 25" seconden sneller aan 2e tussenpunt: "Amai, amai"

   VIDEO: Toptijd voor Van Aert! "Wie doet daar nog wat aan?"

   Van Aert op het podium: "Geen completere renner in het peloton, écht niet"

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV35:53
   2Kasper AsgreenDQT+21
   3Jonas VingegaardTJV+32
   4Stefan KüngGFC+38
   5Stefan BisseggerEFN+44
   6Mattia CattaneoDQT+49
   7Mikkel BjergUAD+52
   8Tadej PogacarUAD+57
   9Magnus CortEFN+1:00
   10Dylan van BaarleIGD+1:21