Ga naar de inhoud

Van de hel naar de hemel: "Ik heb heel vaak van dit moment gedroomd"

 zo 11 juli 2021 10:00
Messi werd gevierd door zijn ploegmaats.
Messi werd gevierd door zijn ploegmaats.

Van de hel eindelijk in de hemel belanden. Dat moet het gevoel van Lionel Messi nog het meest benaderen na het winnen van de Copa America. "Deze wedstrijd zal de geschiedenis ingaan", wist Messi zelf na de finale.

Groter kan een contrast niet zijn tussen wat zich afspeelde na de finale van de Copa America dit jaar en in 2016. Na de finale tegen Chili in 2016 - waarin Messi een penalty miste in de strafschoppenreeks op het einde - besloot hij emotioneel een einde te maken aan zijn interlandcarrière.

 

"Het is niet voor mij weggelegd. Ik heb geprobeerd. Ik denk dat dit het is", zei Messi na de verloren finale aan journalisten. Messi keerde uiteindelijk vrij snel zijn kar. Met de eindzege op de Copa America 5 jaar later als resultaat. 

 

"Ik heb heel vaak over dit moment gedroomd", zei hij tegen de verzamelde pers na de match. "Mijn familie en ik moesten vaak op vakantie vertrekken met een slecht gevoel de eerste dagen. Deze keer is het anders."

 

"Deze wedstrijd zal de geschiedenis ingaan. Niet alleen omdat we de Copa America hebben gewonnen, maar ook omdat we Brazilië kloppen in hun land."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de huidige Argentijnse selectie zitten nog drie spelers die de verloren WK-finale van 2014 (ook in Brazilië trouwens) meemaakten. Naast Messi, waren ook Angel Di Maria en Sergio Agüero er bij toen Duitsland wereldkampioen werd door een goal van Mario Götze.


"Ik heb Angel gezegd dat dit een rematch zou worden", zei Messi. "En ik wil deze trofee delen met al mijn (Argentijnse) medespelers, waarmee we er vaak dichtbij waren. Ze hebben veel gedaan voor de nationale ploeg en ze verdienden ook een ervaring zoals deze.  Ik weet dat ze nu blij zijn voor Argentinië."


Messi had ook lovende woorden voor bondscoach Lionel Scaloni. "Hij verdient krediet voor wat hij heeft opgebouwd. Hij wist hoe hij een spectaculaire en winnende groep kon bouwen. Argentinië heeft heel lang de Copa America niet kunnen winnen."

Di Maria: "Ben mijn hoofd tegen de muur blijven slaan"

Ook voor Angel Di Maria was het een bijzonder emotionele avond. Hij zorgde niet alleen voor het enige doelpunt van de match, maar ook hij had tot nu een moeilijke relatie met de nationale ploeg en dan zeker in finales. Hij miste de WK-finale in 2014 door een blessure, die hij opliep tegen België.

 

Ook de finales van de Copa America in 2015 en 2016 miste hij door blessures. Argentijnse fans zagen geen plaats meer voor hem bij de nationale ploeg en Di Maria gaf eerder al toe dat hij een psycholoog bezocht  om over zijn negatieve ervaringen met finales heen te geraken. 

 

"Zoveel mensen hebben me gezegd dat ik niet moest terugkeren. Ik heb mijn hoofd tegen de muur blijven slaan en vandaag heeft dat opgeleverd. Messi zei dankje tegen mij en ik tegen hem. Zo is voetbal. Dit is niet genoeg. Het WK komt er snel aan. Dit is een flinke duw in de rug." 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.