Spring naar de inhoud

Berings: "Ik ondervond hetzelfde als De Gendt, jonge generatie haalde energie uit coronajaar"

Berings: "Ik ondervond hetzelfde als De Gendt, jonge generatie haalde energie uit coronajaar"
 ma 5 juli 2021 22:01
Thomas De Gendt
De Gendt kon nog niet meestrijden voor een ritzege in de Tour.

Een openhartig interview van een ervaren renner in de Tour. Meer was er niet nodig om de geruchtenmolen over eventuele doping in het peloton wat toertjes te laten draaien. Nochtans was het niet dat wat Thomas De Gendt bedoelde en hij kreeg steun van leeftijdsgenoot Eline Berings in onze podcast De Tribune. Zij ziet twee andere verklaringen.

Download de podcast van De Tribune

"Corona had totaal andere impact op jonge en oudere generatie"

"Ik heb gisteren de waardes geduwd van in een ontsnapping, alleen ben ik op 28 minuten geëindigd. Maar ik voel me even moe als na een vlucht. Een hoop renners rijdt gewoon sneller dan ik." Die woorden van Thomas De Gendt zondag zorgden voor vraagtekens, want ze lieten ruimte voor interpretatie.

 

Daarom vroeg De Tribune het De Gendt zelf. Wat bedoelde hij nu precies? 

 

"Ik denk niet dat er op kleine of grote schaal doping circuleert. Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur, maar ik vertrouw er wel op dat iedereen zuiver rondfietst. Het algemene niveau is sinds de lockdown gewoon heel hoog en het niveau van nu is te hoog gegrepen voor mij", antwoordde De Gendt in een bericht.

 

De Gendt en Eline Berings zijn leeftijdsgenoten (beiden geboren in 1986). Niet doping, maar lockdown en coronacrisis zijn ook volgens Eline Berings de sleutelwoorden in de zoektocht naar een verklaring voor wat De Gendt momenteel meemaakt in de Tour.

 

"Ik heb dat zelf ook ondervonden. De coronacrisis heeft een totaal andere impact op de oudere generatie dan op de jongere generatie. Psychologisch is het coronajaar een andere beleving geweest."

Voor de jongere generatie is het een jaar geweest waarin ze zonder druk en verwachtingen konden trainen, misschien eens een andere aanpak konden uitproberen. Voor hen was het een jaar om beter te worden.

Eline Berings

"Voor de oudere generatie is het een soort verloren jaar geworden. Je werkt toe naar iets - in mijn geval Tokio in 2020 - en dat valt dan weg. Alle gewoontes en wedstrijden veranderen ook. Zoals geen publiek, startblokken die heel de tijd ontsmet moeten worden, een andere manier van reizen. Voor de oudere generaties zijn dat allemaal aanpassingen en soms frustraties."

 

"Die frustratie hoor ik voor een stuk in het interview van Thomas De Gendt en Greg Van Avermaet. Ik was zelf ook niet slecht, maar ook niet heel goed na de lockdown. De jonge atleten zijn wel op niveau en hebben een soort energie gehaald uit de coronaperiode."

 

"Het is voor hen een jaar geweest waarin ze zonder druk en verwachtingen konden trainen, misschien eens een andere aanpak konden uitproberen. Voor hen was het een jaar om beter te worden. Ook in de atletiek zien we een soort explosie van talenten, die prachtige prestaties neerzetten."

"Denk dat wetenschap stilaan doping aan het vervangen is"

Wat geldt voor atleten en hun carrières, geldt ook voor de sportwetenschap. De tijd staat niet stil. Ook dat kan een verklaring zijn voor prestatieverschillen. Doping moet niet altijd onze eerste reflex zijn, vindt Eline Berings. "Het klinkt misschien naïef, maar ik wil van topprestaties kunnen genieten tot bewijs van tegendeel."

 

"Persoonlijk denk ik dat we stilaan aan het moment komen dat de wetenschap bezig is om doping te vervangen. Doping lijkt meer en meer uit een tijd te komen dat sporters hun herstel probeerden te optimaliseren met doping."

 

"Stilaan komen we in een tijdperk waarin wetenschap zoveel te bieden heeft op het vlak van voeding en materiaal dat het een manier wordt om op een optimale manier aan sport te doen. Op die manier gaat doping er misschien langzaam wat uit."

Lees ook: