Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

"Van Denemarken-België toch mooi feest maken als hommage voor Eriksen"

 ma 14 juni 2021 09:19

Hoe verwerk je als voetballer de emoties die gepaard gaan met de hartstilstand van Christian Eriksen? Ploegmaats zitten in zak en as. Hun hoofd staat niet meer naar voetbal. En dat terwijl het EK voortdendert. Sportpsycholoog Jef Brouwers hamert op individuele én teambegeleiding.

"Ten eerste: het is onmogelijk om op een voorval zoals Christian Eriksen psychologisch te anticiperen", zegt Jef Brouwers, als sportpsycholoog verbonden aan onder meer de Rode Duivels. 

 

"Want iedereen reageert op zo'n moment totaal verslagen. Het is een bom die inslaat, een feest dat in de vernieling geholpen wordt."

 

"Bij de Denen is er alvast meteen psychologische hulp ingeroepen. In zo'n geval probeert men de spelers samen de emoties te laten verwerken. Je zag op het veld al dat die spelers samen Christian Eriksen tijdens dit vreselijke moment beschermden tegen intieme indringers."

 

In die emoties werd beslist om het duel Denemarken-Finland toch voort te zetten. 

 

Brouwers: "Ik denk dat het niet zo'n goeie oplossing was om verder te spelen. In zo'n korte tijd kun je zo'n voorval onmogelijk verwerken."

 

"Het was een droevige situatie. Iedereen vroeg zich af wat er aan de hand was met Eriksen. Het is een zeer groot verdriet waarbij je gedachten alle kanten uitgaan."

 

Wat drijft die spelers om dan toch te spelen? "Een mengeling van heel veel zaken. Het kan bijvoorbeeld dat iemand beslist heeft om te spelen en op die manier alles zo snel mogelijk een plaats te geven. Maar dat is bij zo'n drama onmogelijk in zo'n korte tijd."

"Roberto Martinez kan dit perfect runnen"

Donderdag wacht de spelers van Denemarken het duel met België, waar ook enkele jongens rondlopen die - in clubverband - met Christian Eriksen een band hebben opgebouwd.

 

Jef Brouwers: "Ik ben ervan overtuigd dat alle spelers van Denemarken zowel individueel als collectief begeleid zullen worden, om de rest van het EK toch nog aan te kunnen."


"Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Dit is een crisismoment. Je hebt hier specialisten voor nodig die ervaring hebben met de aanpak van trauma's."


"Ik verwacht een zeer emotionele wedstrijd, maar intussen zal er in de emotie toch al wat verwerkt zijn. We kunnen van Denemarken-België toch nog een mooi feest maken en zo een hommage brengen aan het voetbal en Christian Eriksen."

 

Moet Brouwers in dit emotionele crisismoment nu ook een helpende hand bieden voor de Rode Duivels?

 

"Ik ben daar momenteel niet voor gevraagd. Dat is ook niet nodig, want Roberto Martinez is een uitstekende mental coach die dit perfect kan runnen."

 

"Martinez heeft mij daar niet voor nodig. Hij heeft een enorm goeie band met zijn spelers en heeft kwaliteiten genoeg om dit te beheersen."

Lees ook: