Ga naar de inhoud

Appelmans over Osaka: "Ik trok mezelf de destabiliserende factoren ook aan"

 di 1 juni 2021 09:47
Osaka maakt een selfie met een fan.

Naomi Osaka heeft Roland Garros verlaten. Niet omdat ze werd uitgeschakeld, maar omdat ze zelf besliste het toernooi te verlaten met mentale problemen. Sabine Appelmans, jarenlang zelf profspeelster, ziet twee kanten aan haar verhaal. 

Osaka kampt met mentale problemen en verlaat Roland Garros

"Een individu alleen kan de regels niet zomaar veranderen"

"Tennis is een erg individuele sport"

 In een bericht op haar sociale media verklaart Naomi Osaka hoe ze sinds haar overwinning op de US Open in 2018 sukkelt met mentale problemen. Sabine Appelmans weet hoe stresserend de tenniswereld kan zijn.

 

"Het is een erg individuele sport, dus je moet voortdurend op je hoede zijn voor mensen die je proberen te destabiliseren. Concurrenten, maar ook journalisten. Osaka zegt zelf dat journalisten haar slecht proberen te voelen door te schrijven dat ze niet op gravel kan spelen bijvoorbeeld."

 

"Zo makkelijk is het niet om je dat niet aan te trekken. Zeker niet voor haar, want Osaka is zeer introvert. Ze kan dat niet goed plaatsen. Daarom wou ze de persmomenten ook niet doen op Roland Garros, omdat ze vreesde dat ze daardoor minder zou presteren."

 

"Ik trok me dat zelf ook aan, want je speelt voor jezelf, maar natuurlijk ook voor het publiek. Je wilt voor iedereen goed doen. Osaka is ook een beetje een wereldverbeteraar. Dat kan soms te veel worden. Ze is ook nog jong. Misschien moet ze zich even wat meer focussen op enkel het tennis."

 

"Je hebt een heel sterke persoonlijkheid nodig om te presteren op de baan en dat te combineren met alles wat er naast de baan bij komt kijken, zoals sponsors en media. Osaka wil dan ook nog sociaal geëngageerd zijn."

 

"Het straffe is dat ze op de baan enorm goed met de druk kan omgaan. Daar lijkt ze helemaal in haar sas."

Het straffe is dat Osaka op de baan enorm goed met de druk kan omgaan. Daar lijkt ze helemaal in haar sas.

Het volledige interview met Sabine Appelmans

Programma van de WTA

De vraag is hoe de WTA zal reageren op deze situatie. Ooit ontstond de WTA onder het gezag van Billie Jean King, die als geen ander weet wat het is om op te komen voor de rechten van speelsters.


Sabine Appelmans: "De WTA is al vele jaren bezig met een programma om het mentale welzijn van speelsters te bevorderen. Maar de druk neemt steeds meer toe omdat speelsters 25 tot 30 toernooien per jaar spelen tegenwoordig." 

 

"Vroeger moest je ook minder rekening houden met sociale media. Je moet dus echt steeds meer zoeken naar manieren om de druk wat weg te houden."

Dominique Monami in De Afspraak: "Roland Garros was ook voor mij een hel"

Lees ook: