Ga naar de inhoud

Paul Put wordt coach van de Rode Duivels, maar wel die van Congo-Brazzaville

 vr 28 mei 2021 07:15
"' "
Congo-Brazzaville rekent op onze landgenoot om eindelijk weer de eindronde van de Africa Cup te halen.

Paul Put is de nieuwe bondscoach van Congo-Brazzaville. Dat maakte de voetbalfederatie van het Centraal-Afrikaanse land donderdag bekend op haar website. De 65-jarige Belg tekende een contract voor 2 jaar. Congo-Brazzaville, buurland van Congo-Kinshasa, wil met Put weer naar de Africa Cup. De bijnaam van de nationale ploeg is ook "Rode Duivels".

Paul Put is een echte globetrotter geworden, sinds hij halfweg jaren 2000 niet meer mocht werken in België voor zijn aandeel in de matchfixingzaak rond de gokchinees Zheyun Ye.

 

De voormalige coach van Lokeren, Lierse en Moeskroen was bondscoach van Gambia (2008-2011), Burkina Faso (2012-2015), Jordanië (2015-2016), Kenia (2017-2018) en Guinee (2018-2019). Van clubs had hij USM Alger en Saif onder zijn hoede. Bij die laatste club, eentje uit Bangladesh, ging hij in februari weg.

 

Congo-Brazzaville wordt dus zijn 5e Afrikaanse landenavontuur. "Ik ben naar hier gekomen om een nieuw hoofdstuk voetbalgeschiedenis te schrijven met Congo-Brazzaville", legt Put uit.

 

"Ik ken de kwaliteiten van de spelers, maar in het voetbal is talent alleen niet genoeg. Alleen een echte teamgeest kan tot succes leiden. In mijn team is er geen plaats voor koningskinderen." (lees voort onder foto)

Met Burkina Faso bereikte Put de finale van de Africa Cup in 2013.

Missie Africa Cup: "Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen"

Met Burkina Faso bereikte Put in 2013 verrassend de finale van de Africa Cup. Een herhaling daarvan zit er niet meteen in, want zijn voorganger, de Braziliaan Valdo, slaagde er niet in om de "Rode Duivels" naar het Afrikaanse landenkampioenschap te loodsen. Dat wordt in januari en februari 2022 in Kameroen gespeeld.

 

Het is van de Africa Cup van 2015 geleden dat Congo-Brazzaville er wel bij was. Daar wil Put verandering in brengen. En hij had meteen al een hele motivatiespeech klaar op de site. "Ik ben iemand met veel ambitie en verwacht veel van mijn spelers."

 

"Ik wil spelers die zich helemaal geven, bereid zijn hun truitje nat te maken. Spelers die trots zijn dat ze voor hun land mogen spelen en vechten voor elke morzel grond. Overal waar ik kwam, kreeg ik een bijnaam: "de leeuw" of "de gladiator". Nu wil ik gladiatoren op het veld zien."

 

"Resultaten zijn belangrijk en succes begint bij discipline. Discipline bij mezelf, bij mijn staf en bij de spelers. Het is als een fiets: je komt er niet op vooruit als er een onderdeel ontbreekt. Iedereen moet dus zijn verantwoordelijkheid nemen."

 

"Die van mij is om het best mogelijke team samen te brengen en dat team gemotiveerd en gedisciplineerd te houden. We hebben maar één doel voor ogen: het Congolese volk sportieve vreugde schenken. Hun honger naar resultaten is groot."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.